Stále živé dvojaké potraviny

Problematika dvojakej kvality potravín je stále aktuálna a živá. V minulom týždni sa na túto tému na tlačovej besede v Bratislave vyjadrili aj predstavitelia Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR.

BRATISLAVA. „Vítame iniciatívy, ktoré vyvíjajú predseda vlády SR a krajiny V 4 s cieľom odstrániť dvojakú kvalitu potravín,“ povedal Pavol Konštiak, prezident ZOCR. „Pravdou je, že nadnárodní výrobcovia potravín nás v tomto smere klamú, ak do výrobkov s rovnakým označením, ale určených pre únijné trhy v strednej a východnej Európe, používajú lacnejšie komponenty. V takom prípade by potom bolo možno čestnejšie, keby takýto produkt označili nápisom: Výrobok pre strednú a východnú Európu.“

V podobnom duchu sa vyjadril aj František Ťapuš, prvý viceprezident ZOCR. Povedal, že obchod potravinársky výrobok len ponúka, ale kvalitu a zloženie výrobku musí garantovať výrobca.

„Je neférové označovať rovnaké výrobky rovnakým názvom a pritom im dať rôzne zloženie,“ povedal F. Ťapuš. „A ak niektorý výrobca klesne až takto hlboko, a ak mäkké trhy využíva na zlepšenie si rentability, tak potom je to naozaj smutné.“

Predstavitelia ZOCR sa zhodli v tom, že zloženie rovnako označených potravinárskych výrobkov musí byť pre všetky krajiny Európskej únie rovnaké, a príslušné európske inštitúcie sa musia postarať o to, aby sa tento zámer „preniesol do nápravného opatrenia“.

K danej téme sa v uplynulom období vyslovili aj predstaviteľky agrárnej a potravinárskej samosprávy.

Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS), pre Roľnícke noviny uviedla, že „na trhu nájdeme potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú na Slovensku lepšie, a sú aj potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú horšie ako v zahraničí“.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *