Stonkoví škodcovia a choroby repky ozimnej

Denné teploty v južných lokalitách prekračujú 12C, noci však ešte bývajú chladné a mrazivé. Pripomínam, že prelet krytonosa repkového začína, keď sa denné teploty priblížia k hranici 10 - 12°C a viac, prelet krytonosa štvorzubého nad 12 - 14C.

Signalizačná správa

Krytonos repkový a štvorzubý

Kritické číslo jeden kus na 40 rastlín pre krytonosa repkového zatiaľ neboli, rovnako je slabý nálet krytonosa štvorzubého (kritické číslo 4 – 6 chrobákov za tri dni v Mőrickeho miske alebo dva chrobáky priemerne za tri dni na jeden lepový pás). Chrobáky po prelete do porastov repky ešte asi dva týždne žerú a pária sa, potom začnú samičky klásť vajíčka. Na ošetrovanie teda zostáva pomerne dlhé obdobie, netreba sa unáhliť, radšej vyčkať na dosiahnutie kritického čísla. Pripomínam, že krytonos repkový nalieta do porastov ako prvý a je väčší, imága dosahujú veľkosť 3 – 4 milimetre. Po naletení na porast, počas úživného žeru vyžierajú imága do listov a stoniek malé otvory a následne kladú samičky vajíčka do hornej časti stoniek. Vyliahnuté larvy vyžierajú stržeň stonky smerom dolu. Vyvinuté larvy veľkosti 6 – 8 milimetrov, opúšťajú stonku nad zemou a kuklia sa v pôde. Oslabené stonky sa lámu. Krytonos štvorzubý je menší ako repkový, 2,5 – 3,5 milimetra, na krovkách pri štítku má bielu škvrnu. Larvy dorastajú do 4 – 5 milimetrov. Na porasty nalietava neskôr ako krytonos repkový a jeho škodlivosť je menšia. Samičky kladú vajíčka do listových stopiek, alebo okolia žiliek listov. Larvy sa živia v strednej žilke listu, listovej stopke a neskôr v byliach. Rastliny sú oslabené.

Ochrana porastov

Autorizovaných prípravkov, ktoré pôsobia zároveň proti obidvom druhom krytonosov je dostatočne veľa, preto si treba uvedomiť aké účinné látky používate a zvyknúť si na upozornenie na etikete, koľkokrát môžete daný prípravok použiť za sezónu na jednom poraste: Na zabránenie vzniku rezistencie pyretroidy neaplikujte viac ako dvakrát za sebou počas sezóny!

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *