Stratégia pre rybárstvo a akvakultúru

Väčšina európskych spotrebiteľov dobre pozná migrujúce druhy rýb, akými sú lososy a jesetery, a tiež pstruhy a kapry z farmových chovov. Zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti rybolovu týchto druhov je cieľom regionálnej komisie Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

RÍM. Európska poradná komisia pre vnútrozemské rybárstvo a akvakultúru bola založená v roku 1957. Táto komisia podporuje zodpovedný manažment európskych vnútrozemských rybárstiev a akvakultúr s cieľom zabezpečenia udržateľnosti ekonomických a rekreačných aktivít a ochrany vodného prostredia.

Súčasťou trojdňovej agendy bolo rozhodovanie o dvojročnom pracovnom pláne a diskusie o päťročnej stratégii, ktorá bude viac v súlade s ostatnými komisiami FAO, s regionálnymi iniciatívami a so strategickými cieľmi.

Dôležitá úloha

Komisia má dôležitú úlohu v podpore krajín pri dosahovaní cieľov udržateľného rozvoja Organizácie Spojených národov a pri zabezpečení zvyšovania produktivity, rastu pracovných miest v rybárstvach a akvakultúrach a pri zlepšovaní životnej úrovne ich zamestnancov.

„Vnútrozemský rybolov je mimoriadne dôležitý pre potravinovú bezpečnosť, pre živobytie ľudí a pre udržateľnosť životného prostredia,“ povedala Victoria Chomo, predstaviteľka FAO pre rybárstvo a akvakultúru. „Najmä vnútrozemské akvakultúry majú výrazne nižšie emisie skleníkových plynov ako pozemná produkcia mäsa. To znamená, že produkcia väčšieho množstva bielkovín z rýb môže pomôcť pri predchádzaní klimatickým zmenám.“

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *