Strava školákov má byť vyvážená, SPPK kladie dôraz na domáce potraviny

Strava školákov by mala byť vyvážená, rovnako by žiaci mali prijímať dostatok živín a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre rast ich organizmu. Pre TASR to uviedol Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Podľa podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Dušana Janíčka by mali v školských jedálňach klásť dôraz na domáce potraviny a suroviny. Poznamenal to pri príležitosti piateho ročníka podujatia Hovorme o jedle, ktoré sa uskutočnilo v 472 slovenských školách a vyvrcholilo v piatok 20. októbra.
Správne nutričné hodnoty výživy sú podľa Ochabu v súčasnom období zabezpečené prostredníctvom odporúčaných výživových dávok. „Tie sú súčasťou jedálnička, ktorý je v jednotlivých školách odstupňovaný podľa veku dieťaťa. Výživové dávky sú odporúčané a pripravujú sa v školských jedálňach,“ uviedol. Kalorický príjem u detí by sa mal rovnať ich výdaju energie.
Projekt Hovorme o jedle sa v školách realizoval období, v ktorom vzniká Národný potravinový katalóg. Ten ponúkne verejným obstarávateľom nakupujúcim potraviny za štátne zdroje čerstvé produkty v dobrej kvalite s garantovanými výživovými hodnotami, flexibilitou dodávok a za primerané ceny. „Veríme, že sa o rok do šiesteho ročníka projektu zapoja už aj školy, ktoré budú nakupovať čerstvé potraviny práve od lokálnych slovenských výrobcov a pre žiakov základných škôl budú variť zdravé obedy výhradne zo slovenských surovín,“ poznamenal Janíček. Ako doplnil, v súčasnosti je zastúpenie slovenských potravín v nákupných reťazcoch len 40-percentné.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *