Tepelná pohoda v objektoch pre ošípané

Úspešný chov ošípaných je spojený s dosiahnutím optimálnych podmienok maštaľného prostredia, bez ktorých nie je možné naplno využiť rastovú schopnosť ustajnených zvierat. Ošípané sa cítia najlepšie v prostredí, ktoré kladie najmenšie nároky na ich termoregulačný systém.

Všeobecne sa odporúča ošípané chovať pri teplote asi o 3 °C vyššej ako je dolná kritická teplota. Pri výkyvoch teploty nad hornú kritickú teplotu je ovplyvňovaný metabolizmus, čo má dopad na úžitkovosť a zdravotný stav ošípaných.
Pásmo tepelnej rovnováhy pre jednotlivé ošípané je 20 – 22 °C, pre skupinovo ustajnené ošípané je v rozmedzí 16 – 18 °C. Pri teplote nad 24 °C ošípané prijímajú menej krmiva, sú nepokojné a viac sa pohybujú.

Viac sa dozviete v Týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 32.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *