Tepelným stresom trpí v halách aj hydina

Napriek tomu, že hydina má telesnú teplotu cez 40 °C, v dospelom veku v žiadnom prípade neznáša vysoké teploty. Každý rok, príchodom teplých letných dní majú preto chovatelia hydiny čo robiť.

Hydina počas letných horúčav trpí stresom z vysokých teplôt. To spôsobuje zníženie produkcie, zhoršenie zdravotného stavu a úhyny. Včasná príprava všetkých technických zariadení, ako aj správny cit pre manažovanie klímy v stajni a kŕmenia dáva človeku a zvieraťu možnosť úspešne prežiť letné mesiace.
Naša hydina sa nevie potiť a prebytočnú telesnú energiu musí odovzdávať vyparovaním cez dýchací trakt, čo pri beztak už vysokej telesnej teplote od 41 do 42 °C vedie v dôsledku akumulácie tepla ľahko k prehriatiu. Inak je to u kuriatok, ktoré v prvých dňoch a týždňoch života potrebujú príjemné teplo.
Nosnice, ale aj brojlery a mladé sliepky vo veku nad 25 dní začínajú od stajňovej teploty, resp. teploty okolia od 22 °C svoj denný príjem potravy minimálne redukovať. Ak teplota okolia stúpa cez 25 do 30 °C, znižuje sa denný príjem krmiva o 20 % a ak stúpa k 35 °C, tak dokonca až o 40 %. Následky sú pre každého pochopiteľné – znížený prírastok, nepatrná hmotnosť vajec a pokles dennej produkcie. Prináša to so sebou citeľné straty príjmov v prípade, že takéto periódy horúčav majú dlhšie trvanie, alebo pripadajú na konečnú fázu výkrmu brojlerov. Rast teplôt k 35 °C spôsobuje výrazne zniženie príjmu krmiva, úhyny, najmä u ťažkých nosníc a výkrmových kurčiat. Kritický je stav pri teplote vzduchu v objekte nad 38 °C. Nastáva celkové vyčerpanie organizmu, produkcia vajec a spotreba krmiva sú minimálne a spotreba pitnej vody je vysoká.
V halách pre odchov kuríc a nosnice sa odporúča optimálna teplota 18 – 20 °C pri relatívnej vlhkosti 60 – 75 %. Najmä pre výkrm kurčiat je potrebné zabezpečiť vhodné podmienky. Obdobie výkrmu 35 až 40 dní je totiž veľmi krátke a obmedzenie rastu čo i len na niekoľko dní vyvolá ekonomické straty.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 29.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *