Tie isté potravinové výrobky majú v SR a v Rakúsku iné zloženie

Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Uviedla to dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša.

BRATISLAVA. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa jej slov vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.       „Výsledky testov potvrdili obavy, ktoré sme už viackrát komunikovali aj na európskej pôde. Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko, samozrejme, v neprospech medzinárodných produktov, predávaných na Slovensku,“ priblížila Matečná. Spotrebiteľ podľa nej neočakáva, že bude mať v tom istom balení produktu viac umelých farbív, sladidiel, viac tzv. éčok, či menší podiel mäsa.       „Vykonali sme nákup identických výrobkov pod rovnakou značkou, ktoré sa predávajú v Rakúsku aj na Slovensku. Spolu sme nakúpili 22 výrobkov,“ spresnil Bíreš.       Kontrolóri podľa neho zároveň posudzovali aj etikety, a to uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov i alergénov. U jednotlivých skupín sa vykonali laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov. Išlo napríklad o obsah mäsa v mäsových výrobkoch, obsah tuku a bielkovín v mliečnych výrobkoch, obsah kakaovej hmoty v čokoládach, pevný podiel – hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napríklad syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok – konzervačných, sladidiel a farbív.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *