Tohoročná úroda hrozna v regióne Bordeaux je najslabšia od roku 1991

Napriek najslabšej úrode hrozna od roku 1991, francúzskemu vinárskemu regiónu Bordeaux hrozí, že bude musieť ísť s cenami vína dole. Klienti totiž čoraz častejšie uprednostňujú lacnejšie značky, konštatuje agentúra Bloomberg.

PARÍŽ. Podľa predbežných odhadov sa produkcia vína v regióne Bordeaux tento rok zníži o 23 %, na 4,07 milióna hektolitrov, čo predstavuje 543 miliónov fliaš. Tohoročnú úrodu hrozna totiž najskôr zdecimovali búrky a krupobitie a neskôr pleseň. No aj napriek tomu budú zrejme aj prestížne vinárstva v tomto regióne nútené isť s cenou dole, hoci na trh dodajú menej fliaš vína. Odborníci predpovedajú, že vinári zo známeho regiónu budú musieť znížiť cenu vína ročníka 2013, ktoré sa na trh dostane na budúci rok, o viac ako 25 % pre slabší dopyt aj nižšiu kvalitu.
Región Bordeaux sa podieľal 29 % na vlaňajšom exporte francúzskeho vína. Ale predaj červeného Bordeaux v Číne, ktorá je jeho najväčším dovozcom, vlani klesol prvýkrát od roku 1999. Presnejšie, hodnota dovozených fliaš Bordeaux do Číny sa minulý rok znížila o 0,3 %, na 325,9 milióna eur. A naopak, dopyt po lacnejších značkách francúzskeho vína v tejto ázijskej krajine vzrástol.
Podľa obchodníkov zákazníci v Číne nie sú ochotní platiť za víno stále vyššie ceny. Priemerná cena vína z Bordeaux už vlani klesla o 7,6 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2011. Stále však bola o 30 % vyššia ako v roku 2008.
Slabá úroda možno umožní najprestížnejším producentom, aby udržali ceny svojich vín na budúci rok na tohoročnej úrovni, ale väčšina vinárov ich bude musieť znížiť.
Tohoročná úroda bola pritom najslabšia od roku 1991, keď vinice v čase kvitnutia zasiahli jarné mrazy. Aj tento rok bola jar mimoriadne chladná, čo malo negatívny vplyv na kvitnutie viniča, ktoré sa posunulo o zhruba dva týždne. A úrodu ešte „dorazil“ daždivý september a pleseň sivá, ktorá napadla hrozno.
Podľa viacerých odborníkov Bordeaux ročník 2013 nikoho nenadchne, naznačili to ochutnávky tzv. mladého vína. Producenti v regióne tak budú len ťažko odôvodňovať vysoké ceny. Vinári by preto mali byť pri určovaní cien „realistami“ inak im hrozí, že stratia ďalších klientov a tým aj pozíciu na trhu.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *