Tokaj ponúka nielen víno, ale aj históriu a tradície

Vinohradnícka oblasť Tokaj na východnom Slovensku svojou legislatívne vymedzenou výmerou 908,77 hektára je najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku. Na druhej strane má ale najbohatšiu históriu. Tokaj patrí medzi najstaršie vinárske a vinohradnícke oblasti, a je jednou z piatich oblastí na svete, v ktorých je možné dopestovať hrozno na výrobu prírodných sladkých vín.

Tokaj predstavuje tradície a komplex unikátnych národných prírodných a kultúrnych pamiatok, siahajúcich až do 13. storočia. Už uhorský kronikár Anonymus a Z. Balász v knihe Des Buch von Ungernwein píšu, že keď maďarské kmene v posledných vlnách sťahovania osídľovali územie Tokaj, nachádzali už starými Slovanmi vysadené vinohrady.

Prvá zmienka o tokajskej oblasti je z roku 1248, kedy kráľ Belo IV. daroval vinicu a domček pri Sarospataku Levočskému opátstvu. Kraj bol po tatárskych vpádoch spustošený a vyľudnený, preto kráľ Belo IV. región kolonizoval talianskymi osadníkmi z oblasti Bara a Formini. Títo priniesli aj novú odrodu  Furmint, ktorá dáva tokajskému vínu nenapodobiteľný a nezameniteľný charakter. Prvé písomné doklady o výrobe tokajského vína v obciach Viničky a Malá Tŕňa sú tiež z 13. storočia.

Tufové pivnice ako úkryty

Túto pradávnu históriu dokumentujú aj atraktívne staré stredoveké pivnice, vybudované v sopečných tufových vyvreninách v hĺbke 8 až 16 metrov. Niektoré pivnice dosahujú dĺžku niekoľko sto metrov. Vtedajší obyvatelia tufové pivnice budovali najprv ako ochranné úkryty, neskôr aj príbytky v období tureckých vpádov v 16. storočí, ale aj počas povstania Františka II. Rákociho, ktorý sa paradoxne narodil práve v obci Borša v tokajskej lokalite. Postupne však – aj napriek takejto ťažkej ochrannej forme – práve dlhotrvajúce vojenské udalosti spôsobili postupné vyľudňovanie tokajskej oblasti.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *