Tokajského vína by malo byť opäť dosť, ale bez putňového

V slovenskej tokajskej oblasti očakávajú vinohradníci tento rok v zásade štandardnú úrodu. Kvalita hrozna by mala byť lepšia ako vlani. Pre nedostatočnú tvorbu tzv. cibéb však zrejme aj z tohto ročníka bude absentovať putňové víno.

MALÁ TŔŇA. „Vyzerá to na veľmi dobrý rok, možno bude úroda trochu znížená vplyvom nedostatku vlahy. Aj keď vinič je rastlina, ktorá si poradí so suchom, tento rok bol až extrémne suchý. Hlavne tu u nás nepršalo veľmi dlho a aj tie zrážky, ktoré prišli, boli oproti západnému Slovensku malé,“ zhodnotil pre TASR vinohradník z Veľkej Tŕne Jaroslav Ostrožovič. Situáciu však podľa neho ešte môže v nadchádzajúcich týždňoch zmeniť daždivé počasie.
Dozrievajúcu úradu zatiaľ hodnotí producent vín na „dvojku“. Oproti minulému roku, kedy bolo dažďov až príliš, by množstvo hrozna malo byť podobné. „Kvalita by mala byť vyššia, nakoľko ten zdravotný stav suroviny je výrazne lepší oproti minulému roku. Predsa len, väčšie sucho je pre vinič výhodnejšie ako veľa vody,“ uviedol Ostrožovič.
S veľkou pravdepodobnosťou rovnako ako vlani nebude na výrobu putňových vín dostatok cibéb, teda zhrozienkovatených bobúľ napadnutých ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea. Výsledok však ešte môže zlepšiť dážď a vlhké počasie, predpovede to však nenaznačujú.
„Úroda cibéb nie je každý rok, ani historicky nebola, takže to nie je nič výnimočné. V roku 2013 bola rekordná úroda, to bol špičkový ročník, takže v princípe sa nič vážne nedeje,“ dodal Ostrožovič. Jeho firma obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov. Zber hrozna v týchto vinohradoch trvá od začiatku septembra do konca októbra.

(tasr)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *