Úbytok pracovných miest v agrosektore sa v roku 2013 spomalil

Úbytok pracovných miest v slovenskom poľnohospodárstve sa v roku 2013 spomalil na 20 % vlaňajšej úrovne. "V roku 2012 sa nám v agrosektore medziročne znížil počet pracovných miest o 10.000. V roku 2013 to bolo už len o 2000," uviedol pre TASR pri hodnotení roka 2013 šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

BRATISLAVA. Zamestnanosť sa pohybuje v poľnohospodárskej prvovýrobe v SR podľa neho na úrovni približne 45.000 zamestnancov. „Spomalenie úbytku pracovných miest je určitým signálom toho, že deklarujeme poľnohospodárom jasne, ako im chceme pomôcť a ako im nastavujeme finančný systém. Majú jasnú predstavu o tom, že od roku 2014 a 2015 už bude pre nich každý pracovník veľmi dôležitý, nedochádza k takému výraznému úbytku pracovných miest, práve naopak. Myslíme si, že v roku 2015 a 2016 začne rýchla obnova a vytváranie nových pracovných miest, lebo o zeleninu a o hospodárske zvieratá sa niekto bude musieť starať, niekto na farmách bude musieť pracovať. Čím viac budú chcieť poľnohospodári zarobiť, tým budú musieť vytvoriť viac pracovných miest, pretože s existujúcim stavom pracovníkov to nepôjde,“ zdôvodnil. Veľký nárast počtu pracovných miest v najbližšom období šéf MPRV SR očakáva najmä v špecializovanej rastlinnej výrobe. „Potrebujeme oproti súčasnému stavu zvýšiť pestovateľské plochy poľnej zeleniny o približne 3000 hektárov. Potrebujeme reštrukturalizovať poľnú zeleninu, lebo chceme dostať základný sortiment zeleniny, na ktorý sme boli zvyknutí, naspäť do trhových fondov. Na Slovensku nikto v súčasnosti nepestuje napríklad cesnak. Cesnak musíme vrátiť naspäť do predaja, nemôžeme ho donekonečna dovážať z Čiech alebo z Číny,“ spresnil. Slovenská poľnohospodárska prvovýroba bude pri zelenine okrem rozšírenia pestovateľských plôch potrebovať zároveň zvýšiť jej hektárové výnosy. „Tam bude pravdepodobne najväčší plánovaný nárast, ktorý bude možno na úrovni 8000 až 10.000 nových pracovných miest,“ avizoval. „Počas tohto roku som navštívil niekoľko špecializovaných pestovateľov zeleniny. Prekvapilo ma, že mnohí pestovatelia sa vracajú k ručnému zberu zeleniny. Hovoria, že pri strojovom zbere zeleniny dochádza až k 10-% znehodnoteniu, čo je pre nich silný ekonomický dopad. Zdá sa teda, že cez dohody o vykonaní práce je pre nich ekonomicky výhodné, aby niekoľko desiatok ľudí zberalo napríklad kapustu, mrkvu alebo iné plodiny. Tu je teda priestor pre zvýšenie počtu pracovných miest v poľnohospodárstve,“ dodal.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *