Úprava črevnej mikroflóry ošípaných po dietárnom príjme probiotických aditív

Primárnou funkciou tráviaceho traktu ošípaných je príjem krmiva s obsahom nutričných látok, ktoré sú v ňom spracované, enzymaticky degradované alebo fermentované a následne absorbované z čreva do orgánov a tkanív.

Produkčné zdravie zvierat, ktoré veľmi významne ovplyvňuje ekonomiku chovu, je do veľkej miery závislé od zdravia gastrointestinálneho traktu, ktoré je nevyhnutným predpokladom pre vykonávanie uvedených fyziologických funkcií. V črevách je lokalizovaná mikroflóra s pomerne výraznými rozdielmi zastúpenia jednotlivých druhov. Jej kvantitatívny podiel sa zvyšuje smerom od dvanástnika po konečník. Kolonizácia čriev mikroorganizmami sa začína hneď po narodení a v ďalšom období sa vyvíja na zrelú mikroflóru, ktorá pozostáva z viac ako 1 000 druhov baktérií (Rajilic-Stojanovic et al., 2007; Zoetendal et al., 2008; Isaacson and Kim, 2012).
Priebeh kolonizácie tráviaceho traktu je ovplyvňovaný niekoľkými faktormi, a to bakteriálnou mikroflórou v prostredí, genotypom prasiat, zoohygienou, ako aj zložením diéty z pohľadu živín, jednotlivých íngrediencií a prítomnosti špecifických kŕmnych aditív v kŕmnych zmesiach.
Pre optimálnu funkciu tráviaceho traktu je dôležité udržať rovnováhu bakteriálnej flóry, ktorej zloženie je v prevádzkových podmienkach chovu ošípaných výrazne ovplyvňované zmenami výživy. Ďalším faktorom, negatívne vplývajúcim na kvalitatívne a kvantitatívne zastúpenie črevných baktérií je príjem farmaceutických látok, a to predovšetkým antibiotík, ktoré inhibujú rast a rozmnožovanie baktérií a tým narúšajú mikrobiálnu rovnováhu. Takto dochádza k posunu zastúpenia mikroflóry v tráviacom trakte od potenciálne prospešnej (laktobacily, bifidobaktérie) k patogénnej (klostrídie, proteolytické druhy Bacteroides). Výslekom narušenia mikrobiologickej rovnováhy je vyššia citlivosť na infekcie spôsobené enteropatogénmi (Salmonella, Campylobacter, niektoré druhy Escherichia coli a Listeria). Z uvedeného dôvodu je vhodné pre hostiteľské zviera zvyšovať podiel prospešných baktérií, ako sú laktobacily a bifidobaktérie na úkor nežiaducich (Fooks a Gibson, 2002).

Celý článok MVDr. Andreja Marcina, CSc. z UVLF v Košiciach je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 1 – v Téme týždňa venovanej krmivám a prísadám pre hospodárske zvieratá.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *