V mnohých segmentoch došlo k zlepšeniu, inde nedostatky pretrvávajú

„Potravinové kontroly, ktorých nový model sme zaviedli pred tromi rokmi, mali svoj význam. V mnohých aspektoch došlo k výraznému zlepšeniu, ale v iných segmentoch sa nedostatky ešte stále prejavujú vo vysokých číslach,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, keď sumarizoval výsledky potravinových kontrol za druhý štvrťrok 2015.

BRATISLAVA. Na stretnutí s novinármi minister pripomenul, že s novým systémom kontrol prišlo ministerstvo pôdohospodárstva a jeho odborná kontrolná zložka – Štátna veterinárna a potravinová správa – počnúc 1.júlom 2012.

„Vtedy sme spustili nový model,“ konštatoval Ľ. Jahnátek. „Obzvlášť nás teší skutočnosť, že za toto obdobie významne poklesol počet nedostatkov pri kontrolách, ktoré boli v obchodných prevádzkach vykonané po pracovnej dobe, teda v neskorých popoludňajších a v nočných hodinách.“

Výsledky za ostatné kontrolované obdobie ukazujú, že pri tomto type kontrol sa nedostatky objavili iba v 4,4 percentách z celkového počtu kontrol, kým pred tromi rokmi to bolo podstatne viac.

„Menej porušení sa vyskytlo aj pri kontrolách potravinárskeho tovaru počas jeho prepravy, a zlepšilo sa aj dodržiavanie hygieny či  teplotného režimu v tzv. kamenných obchodných prevádzkach,“ konštatoval minister pôdohospodárstva.

Takéto konštatovanie však neplatí v prípade ambulantného predaja a v prípade predaja na trhoviskách.

„Pri týchto formách predaja kontrolóri aj v druhom kvartáli 2015 zistili pomerne vysoké percento nedostatkov,“ uviedla Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu MP RV SR. „Nedostatky sa týkali nečitateľného označenia výrobkov, nezrovnalostí v dokumentácii, nedostatočnej hygieny a nedodržiavania náležitého teplotného režimu.“   

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *