Vetranie maštalí pre kravy a ich ochladzovanie

Vetraním sa rozumie výmena opotrebovaného maštaľného vzduchu vonkajším čerstvým vzduchom. To znamená, že vetrací systém musí zabezpečiť prívod čerstvého vzduchu do maštale a odvod opotrebovaného vzduchu z maštale. Musí byť tak výkonný, aby zabezpečil pre zvieratá prijateľnú mikroklímu pre dosahovanie vysokej úžitkovosti. Maštaľná klíma rozhoduje nielen o produkcii zvierat, ale aj o čistote a ich zdravotnom stave.

Prečo sa musí v maštali vetrať

Zvieratá produkujú pri svojich životných pochodoch teplo, ktoré musia z organizmu dostať von, aby sa neprehriali a nezvyšovala sa im telesná teplota. Produkcia tepla kráv sa so zvyšovaním dojivosti zväčšuje. Napríklad, krava s hmotnosťou 650 kg a s dojivosťou 20 l vyprodukuje v lete 1150 W a v zime 1250 W, Pri dojivosti 40 l a teplote 0 °C až 2200 W a pri teplote 30 °C 1650 W. Toto teplo sa uvoľňuje do ovzdušia a otepľuje maštaľný vzduch. Vysoká teplota prostredia bráni výdaju produkovaného tepla z tela, vďaka čomu vzniká veľká disproporcia medzi teplom produkovaným a teplom vydaným a zvieratá sa dostávajú do tepelného stresu. Preto je nevyhnuté tvorené teplo zvieratami z maštale odviesť výmenou teplého maštaľného vzduchu za studenší vonkajší vzduch.

Celý článok v RN č. 46

Ing. VOJTECH BRESTENSKÝ, CSc.,

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – VÚŽV Nitra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *