Vianoce voňajú aj rybacinou…

Vianoce u nás voňajú aj rybacinou. Tradíciu má kapor, no chutných rýb na výber je oveľa viac.

Okrem dominantného kapra a kedysi aj filé, býva hlavným rybím chodom pstruh, losos, ale aj rôzne, dnes čoraz vzácnejšie sladkovodné ryby ako zubáč, šťuka, sivoň či sumec. Povzbudivou správou pre všetkých milovníkov vianočných šupináčov je skutočnosť, že ich ceny sa od minulého roku výrazne nezmenili. Najvýhodnejšie sa dajú nakúpiť priamo v rybárstvach, alebo v rámci cenových akcií, ktoré robia niektoré veľké obchodné reťazce..

Za socializmu boli ryby najlacnejším mäsom. Dnes je situácia iná, cena rybích produktov sa pohybuje tak, ako sa pohybuje na svetových trhoch. A za morské ryby zaplatíme podstatne viac ako za domáce. Netreba však zabúdať aj na jeden dôležitý fakt – chov rýb sa oproti iným odvetviam živočíšnej výroby vyznačuje dlhým chovným cyklom (pstruh 18 – 24 mesiacov, kapor 36 – 48 mesiacov), čo je spolu s nízkymi maržami hlavným dôvodom pre pomalú návratnosť vložených investícií. V porovnaní s kurčatami či kačicami, ktoré sa chovajú šesť týždňov až dva mesiace, to výrobný cyklus zdražuje.
Zákazníci si môžu vybrať medzi kaprami 1. triedy (hmotnosť do 2,5 kg) a výberovými kaprami, ktorých cena sa pohybuje v rôznych častiach Slovenska od 3,70 do 3,99 eur za kilogram. Pokiaľ si rybu chcete odniesť domov už vyčistenú, budete si musieť priplatiť. Živé ryby možno kúpiť pred obchodom, alebo už naporciované, v podobe chladených podkovičiek, priamo v predajniach. Ak ide o výhodnosť, najviac sa oplatí kúpa „priamo z dvora“. Nielenže je ryba lacnejšia ako v obchode, no zároveň ju vytiahnu priamo z vody a na mieste aj očistia. Ideálna hmotnosť kapra pre konzumáciu je 2,5 až 3 kg, keď je ešte mladý a nemá na sebe veľa tuku. Najpredávanejšie a podľa niektorých rybárov najchutnejšie sú trojkilové kapry – štvorročkovia.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 51.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *