Vo výžive treba prejsť od kvantity ku kvalite

Správa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) hovorí o náraste nadváhy a obezity a s nimi spojenými ochoreniami.

RÍM. Ekonomický rast a zvyšujúce sa príjmy eliminovali hlad v Európe. Avšak so zvyšujúcim sa bohatstvom obyvateľov jednotlivých krajín sa menili aj stravovacie návyky, čo so sebou prinieslo nové hrozby.

Tento prechod je zdokumentovaný v novej správe FAO pod názvom Regionálny prehľad nedostatku potravy: Európa a Stredná Ázia.

Správa analyzuje množstvo údajov z jednotlivých krajín, akými sú údaje o energetickom príjme zo stravy, indikátory podvýživy obyvateľstva a informácie o výskyte nadváhy, obezity a chudokrvnosti.

Trojité bremeno

V správe sa je popísaný prechod od problémov s nedostatočnou výživou a s nedostatkom mikronutrientov k problémom s degeneratívnymi ochoreniami, ktoré sú spájané so zvýšeným príjmom tukov, cukrov, mäsa a potravinových polotovarov, čo sa často deje v spojení so sedavým životným štýlom.

„Pri sledovaní štruktúry stravy so zvyšujúcim sa príjmom pozorujeme, že podiel kalórií, prijatých zo sladidiel, rastlinných olejov a živočíšnych výrobkov narastá na úkor kalórií, prijatých z obilnín“, povedal David Sedik, ekonóm FAO a autor vyššie spomenutej správy.

To znamená, že v spomenutom regióne bol problém nedostatku výživy prekonaný. Pretrváva a narastá však malnutrícia, spôsobená nedostatkom mikronutrientov, akými sú železo, vitamín A a zinok, a spôsobená aj nadmerným kalorickým príjmom, čo sa prejavuje nadváhou a obezitou.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *