Využitie kŕmnych doplnkov vo výžive teliat

Gastrointestinálny trakt mladého zvieraťa je pri pôrode fyziologicky nezrelý v porovnaní s traktom dospelého zvieraťa. Oproti dospelým zvieratám je pH a obsah HCO3- v zažívacom trakte teliat nižšie.

Rovnováha črevného ekosystému teliat môže byť v chovných systémoch zmenená v dôsledku odlúčenia od svojich matiek, kŕmením mliečnou kŕmnou zmesou, elimináciou výhod kravského mlieka, nedostatočného príjmu kolostra, stresových situácií a užívaním antibiotík. Takéto postupy môžu spôsobiť morbiditu a mortalitu mladých teliat, ktoré môžu byť spojené s ekonomickými stratami. Mledzivo je prvé mlieko produkované po pôrode a je zvlášť bohaté na imunoglobulíny, antimikrobiálne peptidy a na rastové faktory. Je dôležité pre výživu, rast a vývoj novorodených mláďat a prispieva k imunologickej obrane novorodencov. Nadmerný príjem alebo zlá kvalita krmiva môže spôsobiť problémy s trávením alebo črevné ochorenia. Veľmi dôležité je i zastúpenie minerálnych látok v mlieku, kde zvýšenú potrebu a stráviteľnosť vápnika, fytátov a dusíkatých látok vykazujú mladé, rýchle rastúce teľatá. Rosmini  et al. (2004) uvádza, že v intenzívnom chove hospodárskych zvierat, zvlášť odchov teliat bez matky, je prirodzené získavanie autochtónnej mikroflóry drasticky znížené, tým sa mení črevné prostredie a patogénom to uľahčuje usadiť sa v črevnej mikroflóre.
Pravidelné podávanie probiotík môže napomôcť vytvoreniu stabilnej a vyváženej črevnej mikroflóry, ktorá zlepší zdravie teliat. Probiotiká sú životaschopné mikroorganizmy, ktoré vykazujú priaznivý účinok na zdravie hostiteľa zlepšením jeho črevnej mikrobiálnej rovnováhy.
Probiotické preparáty aplikované do krmív hospodárskych zvierat obsahujú mikroorganizmy kmeňa Enterococcus, Bacillus nebo Saccharomyces. Probiotiká sú pre patogénne mikroorganizmy konkurentmi vo využití črevného priestoru a živín, redukujú črevné pH tvorbou organických kyselín, uvoľňujú bakteriokíny a peroxid vodíka a stimulujú imunitný systém hostiteľa. Probiotiká môžu znižovať riziko infekcií a črevných porúch. K udržaniu stabilnej a vysokej úrovne probiotík v zažívacom trakte teliat, by mala byť frekvencia podávania týchto látok taká vysoká, ako je to len možné. V súčasnej dobe sa do popredia záujmu dostávajú morské riasy obsahujúce rad bioaktívnych látok majúcich antitrombotické, antikoagulačné, antikarcinogénne a antivirotické účinky. Po zaradení preparátu do kŕmnej dávky dochádza k zníženiu množstva patogénnych kmeňov Escherichia coli vo výkaloch oviec a jalovíc až o 36 %. Po podaní prípravku pasúcim sa dojniciam v letnom období dochádza k zníženiu teploty ich povrchu tela, čo súvisí so znížením teplotného stresu zvierat.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 1 – v Téme týždňa s názvom Krmivá a prísady pre hospodárske zvieratá.
Autori LUBOŠ ZÁBRANSKÝ, MILOSLAV ŠOCH, ANNA POBORSKÁ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *