Vzdelanie späté s praxou

Poľnohospodárske odvetvie má v súčasnosti veľa problémov. Okrem iného aj s generačnou výmenou. O priemernom veku pracovníkov v chlebovom odvetví je škoda čo i len hovoriť; stačí vari dodať, že neustále stúpa. Odvetvie ako celok potrebuje omladiť. A zároveň aj zvýšiť odbornú kvalifikáciu pracovníkov. To je už parketa pre stredné odborné poľnohospodárske školy. Predovšetkým na otázky z tohto súdka dnes odpovedá Ing. Janka Fedorová, riaditeľka Strednej odbornej školy Pruské.

Vaša škola patrí k priekopníkom v duálnom vzdelávaní žiakov na Slovensku. A žiakom dokonca umožňujete stážovať aj v zahraničí…

„Podarilo sa nám nadviazať spoluprácu s firmou Horsch. V septembri 2015 sme s predstaviteľmi tejto firmy podpísali zmluvu o spolupráci, na základe ktorej naši žiaci absolvovali pracovné stáže priamo vo výrobných prevádzkach tejto firmy v mestách Schwandorf, Ronenburg a Landau. Ak mám byť konkrétnejšia, tak napríklad v minulom školskom roku, v apríli až máji, išlo o päť týždňov trvajúcu odbornú prax. Za našu školu sa na tejto stáži zúčastnili dvaja žiaci, a po dvoch žiakoch do Nemecka s rovnakým cieľom vyslali aj poľnohospodárske školy z Trnavy a z Galanty.“

 

Dostať sa do nemeckého výrobného závodu zrejme nejde len tak. Určite predtým treba splniť určité podmienky…

„Kritériá si určila hostiteľská firma. Žiaci museli pred stážou dovŕšiť vek 18 rokov, museli mať vodičský preukaz, a podmienkou bolo aj napísanie motivačného listu, aby bolo hostiteľskej firme zrejmé, prečo sa žiak chce zúčastniť na tejto stáži.“

 

Čo bolo náplňou práce vašich žiakov počas tejto praxe?

„Ako som už uviedla, naši žiaci pôsobili priamo vo výrobnom závode, kde pracovali pod dohľadom kmeňových zamestnancov firmy. Počas piatich týždňov na jednotlivých pracoviskách rotovali, to znamená, že si vyskúšali viacero postov či pracovných pozícií. A mali možnosť zúčastniť sa aj skúšok hotových strojov, ktoré sa vykonávali v terénnych podmienkach, teda na firemnom polygóne firmy Horsch.“

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *