Vždy sa dá niečo urobiť

Príklad, ako sa aj v našom ovocinárstve dajú veci pohnúť dopredu, ponúkol nedávno na tlačovej besede v Bratislave Ing. František Tóth, predseda Gemerskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

BRATISLAVA. Dokumentoval to na príbehu rodinného družstva, ktoré v okolí Rimavskej Soboty hospodári len na ploche asi 60 hektárov, ale pritom zamestnáva 26 stálych pracovníkov, a ďalších angažuje počas sezóny.

„Obhospodarujeme 30 hektárov ovocných sadov, 30 hektárov viníc, a pestujeme aj dva hektáre zeleniny a dva hektáre zemiakov. Čo je však dôležité, všetky poľnohospodárske komodity sa snažíme spracovať a predávať vo vlastnej réžii; do hypermarketov nedodávame nič,“ konštatoval In. F. Tóth.

Dodal, že po politicko – spoločenských zmenách, ktoré nastali po roku 1989, v okolí Rimavskej Soboty v agrárno-potravinárskom odvetví „takmer všetko padlo, a my to dnes musíme budovať prakticky odznova“.

„Je iné, keď poľnohospodársky podnik na 5500 hektároch pestuje monokultúry a zamestnáva pritom troch či šiestich ľudí. My na našich 60 hektároch, ako som už uviedol, zamestnávame 26 stálych pracovníkov, a od júna do októbra ponúkame pracovné príležitosti pre ďalších 40 až 70 ľudí. A to všetko v regióne, do ktorého sa veľkí investori nehrnú. Navyše, prácu dávame takým sociálnym skupinám, ktoré by si ju v iných odvetviach našli len s ťažkosťami,“ povedal Ing. F. Tóth.

Riešenie sociálnych otázok na Gemeri vidí predseda Gemerskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory celkom jednoznačne v špecializovanej rastlinnej výrobe. Inak sa nezamestnanosť v tomto regióne sotva pohne z miesta. Na druhej strane priznáva, že súčasné pravidlá sociálnej politiky až príliš vychádzajú v ústrety tým ľuďom, ktorým sa jednoducho nechce pracovať.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *