Znížená sadzba DPH hydinovému mäsu v roku 2016 nepomohla

Od januára 2016 zaviedla SR zníženú sadzbu DPH na vybrané druhy potravín. Do tejto kategórie bolo zaradené aj chladené hydinové mäso. Znížená sadzba DPH mala priniesť efekt vo zvýšenom dopyte po domácom hydinovom mäse. Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) tento efekt však počas roka 2016 nezaznamenala, pretože produkcia za prvých 10 mesiacov bola na rovnakej úrovni ako v roku 2015.

BRATISLAVA.Ako ďalej pre TASR uviedol riaditeľ ÚHS Daniel Molnár, jedným z dôvodov je aj fakt, že cena hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov sa medziročne takmer nezmenila, dokonca pri niektorých výrobkoch v niektorých reťazcoch cena išla smerom hore.
„Avšak spracovatelia hydiny sú tlačení zo strany obchodu do takmer likvidačného znižovania cien. Odbytová cena hydinového mäsa, za ktorú spracovatelia hydiny predávajú hydinové mäso obchodným reťazcom, medziročne poklesla o 20 až 25 % a napríklad chladené kurča dnes musia predávať za nižšiu cenu, ako sú jeho výrobné náklady,“ podčiarkol.
Obchodné reťazce podľa Molnára robia neustále nové výberové konania na dodávku hydinového mäsa, s cieľom maximálneho znižovania nákupných cien. „Má to negatívny dopad nielen na spracovateľov hydiny, ale aj na samotných chovateľov hydiny, ktorým realizačné ceny v roku 2016 nepokrývali výšku výrobných nákladov, čo môže byť z dlhodobého hľadiska pre sektor produkcie hydiny v SR likvidačné,“ upozornil.
„Jediným, kto dnes zo zníženej sadzby DPH na potraviny profituje, sú nadnárodné obchodné reťazce, ktoré si zvýšili svoju prirážku k nákupným cenám na úkor slovenských poľnohospodárov a potravinárov,“ dodal riaditeľ ÚHS.

/tasr/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *