28.07.2016 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kŕmenie dojníc pod vplyvom stresu z tepla

Pri teplotách nad 20 °C a vyššej vlhkosti vzduchu, začína u kráv tzv. stres z tepla. Začínajú sa potiť, frekvencia dýchania sa zvyšuje, menej ležia a časy kŕmenia sa výrazne skracujú. To všetko pôsobí negatívne na metabolizmus kráv. Z toho dôvodu je kŕmenie v takýchto situáciách vždy výzvou.

Pri mikrobiálnom rozklade živín v bachore vzniká teplo. Čím je vyššia úroveň výkonu, tým viac sa zožerie a tým viac tepla sa produkuje. Prebytočné teplo je uvoľňované cez kožu do okolitého vzduchu. Ak je tento už z dôvodov vysokej teploty a vysokej vlhkosti vzduchu „nasýtený“, potom kravy dokážu svoju termoreguláciu len oveľa ťažšie regulovať. Aby sa v takýchto situáciách neprodukovalo ešte viac telesného tepla, prednostne sa obmedzuje príjem krmiva. To ide predovšetkým na úkor základného príjmu potravy, lebo pri premene živín v bachore vzniká viac tepla ako v prípade trávenia jadrového krmiva. Tým, že krava zožerie v pomere viac jadrového krmiva ako objemového krmiva, stúpa nebezpečenstvo prekyslenia bachora (acidóza). Následkom je až o 20 %  redukovaná dojivosť, ako i pokles najmä obsahu mliečneho tuku.

Z tohto dôvodu sa odporúčajú nasledovné opatrenia:

  • Používať len senzoricky bezchybné objemové krmivo.
  • Zvýšiť posun alebo ošetrenie kyselinami pri odbere siláže, aby sa predišlo dodatočnému ohrievaniu.
  • Redukovať množstvo jadrového krmiva, aby sa opäť obnovil pôvodný pomer objemového krmiva k jadrovému.
  • Alebo zachovať množstvo jadrového krmiva, ale v kompozícii použiť viac komponentov šetriacich bachor, ako kukuricu na zrno, cukrovarské rezky alebo bachor chrániace bielkovinové krmivo, ako napr. RaPass, Actiprot, atď.
  • Použiť substancie tlmiace kyslosť ako napr. natriumbicarbonat, aby sa znížená produkcia slín mohla na základe menšieho príjmu objemového krmiva aspoň čiastočne vyrovnať.
  • Použiť živé kvasinky na podporu aktivity mikróbov v bachore.
  • Prídavky krmiva obsahujúce uhličitan sodný, mikrobiálne doplnky, kultúry húb a vitamíny ako niacín môžu stimulovať príjem sušiny počas horúceho počasia. Tieto nutričné modifikácie je najlepšie použiť v súlade s efektívnym ochladzovacím systémom.
  • Organizmus sa inštinktívne bráni príjmu krmív, ktoré pri spracovávaní v bachore uvoľňujú veľké množstvo tepla, a to sú práve krmivá s vysokým obsahom vlákniny. To znamená, že sa musí kontrolovať a meniť pomer objemových krmív a koncentrovaných. Nesmie sa však zabudnúť na dodanie určitého minimálneho množstva objemu nutného pre zabránenie vytvorenia príznakov bachorovej acidózy.
  • Pri vysokej teplote prostredia sa znižuje stráviteľnosť živín. Dojniciam treba podávať kŕmnu dávku s nízkym obsahom vlákniny a podávaná vláknina by mala byť vysoko stráviteľná (cukrovarské rezky, pšeničné otruby). Odporúča sa znížiť podiel vlákniny až o jednu tretinu a potrebné množstvo živín zaistiť pomocou koncentrovaných krmív.
  • Je potrebné vyvarovať sa prekrmovaniu bielkovinami. Odporúča sa zvýšenie podielu tukov - pri ich trávení sa vytvára menej tepla a viac použiteľnej energie ako u ostatných krmív.

Celý článok bude uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 31.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down