04.10.2016 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Menej známi škodcovia ovocných drevín

Medzi menej známych škodcov ovocných drevín a niektorých listnáčov (duby, vŕby a podobne) patrí mramorovka modrohlavá. Je rozšírená vo všetkých oblastiach.

Jej húsenice obžierajú púčiky, neskôr nepravidelne požierajú listy a mladé plody. Jej výskyty sú sporadické a lokálne, nikdy nedochádza k významnejšiemu premnoženiu.

Samičky tohto motýľa kladú na jeseň na kôru konárov alebo slabších kmienkov jednotlivo alebo v malých skupinách vajíčka. Vajíčka sú pologuľovitého tvaru, pričom od stredu k okrajom vybiehajú typické lúčovité lišty. Vajíčka prezimujú a skoro na jar sa liahnu húsenice, ktoré najprv obžierajú púčiky a neskôr aj listy a plody. Húsenice sú v dospelosti až 40 mm dlhé, zelenkasté alebo žltkasté, s modrou hlavou a charakteristickými pásikmi na chrbte. Dospievajú koncom júla a potom sa zakukľujú v trhlinách kôry alebo iných úkrytoch. Motýle sa liahnu na jeseň. Škodca má iba jednu generáciu do roka.

Pri bežnom ošetrovaní je okrem významnejších škodcov potláčaný aj tento druh, a to najmä vajíčka pri predjarnom postreku. Pri zistení húseníc postačuje ich mechanická likvidácia. Ďalším menej známym, ale bežne rozšíreným škodcom, je krovinár ovocný, ktorého larvy žijú najčastejšie v konárikoch jabloní, jarabín a hlohov. Vyhľadáva predovšetkým poškodené, vädnúce alebo namrznuté konáriky, do ktorých samička na jar kladie vajíčka. Noscom vyvŕta do kôry otvorček a vloží doňho niekoľko žltých vajíčok. Vyliahnuté larvičky sú žltkasté, bez nôh, so zreteľnou hlavou s hryzadlami. Vpredu sú výrazne hrubšie ako vzadu a nápadne prehnuté. Vyžierajú si chodbičky v konárikoch po dĺžke, niekedy prenikajú až do drene konára. Prispievajú tak k odumretiu postihnutej časti stromov alebo krov. Dospelé larvy prezimujú v dreve a až na jar sa zakukľujú v osobitnej komôrke na konci vyžratej chodby. Chrobáky potom opúšťajú konáriky okrúhlym otvorom a počas leta žijú v korunách stromov a živia sa obžieraním listov alebo iných častí stromov. Tieto škody sú však nepatrné.

Nakoľko tento škodca napáda už iným spôsobom poškodené časti stromov, treba v prevencii dbať na riadne ošetrovanie, hlavne odstraňovanie namrznutých alebo zoslabených konárov a letorastov, aby sa mu neumožnilo nakladenie vajíčok. Pri výskyte je najlepším spôsobom včasné odrezanie a spálenie napadnutých konárov.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP - OOR

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down