04.10.2016 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čistiace roboty nahrádzajú ťažkú prácu

V súčasnej dobe sa u nás realizuje čistenie ustajňovacích priestorov v objektoch pre chov ošípaných väčšinou ručne. Personál vykonávajúci túto namáhavú a zdraviu škodlivú prácu je pri vysokotlakovom čistení vystavený nielen hluku, vlhkosti a pôsobeniu vibrácií, ale aj vdychovaniu malých častíc obsahujúcich prach, plesne a iné spóry húb a mikroorganizmy, ktoré sú veľmi nezdravé.

Uvedené faktory vplývajú na zdravie osôb, ktoré sa prejavujú dýchacími ťažkosťami, podráždením očí a rôznymi inými infekciami v organizme. Okrem toho pri ručnom vysokotlakovom čistení je namáhaný chrbát a krk a trpia aj prsty na ruke.

Myšlienku nahradiť túto namáhavú a nezdravú prácu strojom - robotom sa podarilo zrealizovať vo Švédsku, kde v roku 1999 bol na testovacej farme nainštalovaný prvý čistiaci robot, ktorý sa využíval na dvoch farmách až do roku 2014. Na jeseň roku 2001 bol čistiaci robot plne vyvinutý a začal sa distribuovať vo Švédsku. Na základe dobrej informovanosti a predvádzania robota nebolo ťažké presvedčiť farmárov o kvalitách a výhodách jeho práce, preto aj reakcia zo strany chovateľov ošípaných na jeho predaj bola pozitívna. V súčasnosti 30 % potenciálnych producentov ošípaných vo Švédsku využíva umývací robot na čistiace práce vo svojich objektoch. Robot vykonáva asi 80 % čistiacich prác, čo predstavuje asi 95 % nezdravej a naozaj špinavej práce na farme. V súčasnosti švédska spoločnosť vyrábajúca čistiace roboty predala takmer 600 robotov v 21 rôznych krajinách, z ktorých 90 – 95 % pracujú v objektoch pre chov ošípaných. Väčšinou sú roboty distribuované v krajinách západnej Európy, ale rovnako tak aj v Severnej Amerike, Japonsku a Austrálii. Z uvedeného dôvodu dnes funguje distribučná sieť v celej Európe a v Severnej Amerike. Ide o robot s názvom Clever Cleaner a spoločnosť, ktorá ho vyrába, Envirologic (predtým Ramsta Robotics AB).

Využívaním čistiaceho (umývacieho) robota sa prispieva k lepšiemu pracovnému prostrediu, k zníženiu pracovných nákladov, k väčšej motivácii pracovníkov, k zníženiu práceneschopnosti zamestnancov a personálnych zmien, k ľahšiemu náboru personálu a k lepšiemu zdraviu a rastu zvierat a tým aj k zvýšeniu produktivity a ziskovosti. Vďaka týmto výhodám robot nachádza stále širšie uplatnenie v praxi. Úspešnosť robota spočíva v jeho jednoduchom používaní, ktorým sa rieši skutočný problém pre mnohých chovateľov. Umývanie a čistenie ustajňovacích priestorov je namáhavá a nezdravá práca, ktorú nikto nechce robiť. Robot umožňuje to, že ošetrovatelia majú viac času pre seba a starostlivosť o ošípané. Ošetrovatelia sú najdôležitejším aktívom v ktoromkoľvek chove ošípaných a aby bolo možné dosiahnuť odchov 30 prasiatok na prasnicu za rok, farmy musia súťažiť s ostatnými odvetviami, aby prilákali tých najlepších pracovníkov.

Celý článok si môžete prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 40.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down