03.01.2017 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vnímavosť zvierat voči mykotoxínom v krmivách

Mykotoxíny sú jedovaté huby. Ide o sekundárne produkty látkovej výmeny rôznych druhov rastlín, ktoré ohrozujú zdravie ľudí a zvierat. V Rakúsku funguje program monitoringu na mykotoxíny v kukurici.

Kým mykotoxíny, vďaka kvalitnej výrobe potravín, hrajú pri spotrebe u ľudí malú úlohu, naopak úžitkové zvieratá, hlavne ošípané sú obzvlášť ohrozené, ak sú kŕmené kontaminovaným krmivom. Existujú rôzne mykotoxíny s rozličnými účinkami, ktoré majú za následok aj rôzne symptómy chorôb. Kukurica je mykotoxínmi kontaminovaná hlavne hubami druhu Fusarium. V krmive ošípaných je potrebné zvýšenú pozornosť venovať predovšetkým Deoxynivalenolu (DON), Zearalenonu (ZEA), Fumonizínu (FUM) a Aflatoxínu (AFLA). Mimoriadna stabilita mykotoxínov spôsobuje, že sa ich toxicita bežnou úpravou krmiva vôbec neznižuje. Už relatívne slabé zaplesnenie krmiva (< 1 000 spór na 1 gram) môže vytvoriť také množstvá mykotoxínov, ktoré vyvolávajú poruchy zdravotného stavu zvierat. Nezanedbateľný je aj ich synergický efekt.
Vnímavosť zvierat voči plesniam a mykotoxínom je rôzna. Závisí od výšky kontaminácie krmív, druhu zvierat, ich veku, podmienok prostredia a ďalších faktorov. Za veľmi citlivé sa považujú ošípané a kone. Menej citlivý je hovädzí dobytok a hydina. Prvé príznaky pôsobenia mykotoxínov sa prejavujú nechutenstvom, znížením príjmu krmiva a jeho konverzie, zdravotnými problémami, oslabením imunitného systému, zvýšeným výskytom sekundárnych infekcií, zníženou úžitkovosťou a plodnosťou zvierat. Chovné zvieratá a prasiatka reagujú väčšinou citlivejšie ako kŕmne ošípané. Nebezpečný je Zearalenon (ZEA), ktorý je zodpovedný za najrôznejšie formy porúch plodnosti. V praxi to možno pozorovať  najmä u mladších zvierat - skupinové intoxikácie s napuchnutými a začervenanými pohlavnými orgánmi bez reflexu, u starších zvierat zhoršené zabrezávanie, menšie vrhy či viacero potratov zhoršujú výkony v produkcii. ZEA sa nachádza najmä v kukurici, sóji, slnečnici a pšenici. Ku kontaminácii produktov dochádza podobne ako pri DON už na poli. Počas neprimeraného skladovania sa môže tvorba toxínov zvyšovať. Obyčajne platí, že ak bol v krmive zistený DON, tak na 90 percent sa tam bude vyskytovať aj ZEA.

Viac sa možno dočítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 1.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down