16.01.2017 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Je intenzívny výkrm dobytka perspektívny?

Pozabudnuté odvetvie živočíšnej výroby - výkrm hovädzieho dobytka - začína byť v chovateľsky vyspelých krajinách opäť v strede záujmu. Autori tohto príspevku sa v poslednom období stretávajú stále častejšie so zvýšeným záujmom o toto odvetvie živočíšnej produkcie, ktoré bolo, a žiaľ i v rade chovov stále je, na okraji záujmu producentov.

Áno, ide o intenzívny výkrm býkov, ktorý v dôsledku nenormálnych realizačných cien bol potlačovaný, a to až takmer k samotnému zabudnutiu. Zvyšujúci sa záujem o túto kategóriu dobytka do určitej miery svedčí o tom, že existuje v živočíšnej produkcii určité vákuum. Možno sa domnievať, že hovädzie mäso produkované z intenzívne vykrmovaných býkov si postupne opäť nachádza svoje oprávnené miesto nielen na európskom, ale čiastočne i na tuzemskom, trochu „oklieštenom“ trhu. Časť chovateľov sa začína zaujímať o výkrm býkov preto, že si uvedomuje to, že predaj, resp. export zástavových zvierat už v súčasnosti nie je taký rentabilný ako v minulých rokoch a že je určite lepšie realizovať „pridanú hodnotu“ tejto komodity tiež na tuzemskom trhu.
Zo sledovanej situácie v zahraničí, ale i u nás jednoznačne vyplýva, že toto odvetvie má celý rad neznámych technologických faktorov, ktoré môžu významne ovplyvniť jeho úspechy či neúspechy. V Českej republike sa v niektorých chovoch až dosiaľ praktikuje akýsi „polointenzívny“ výkrm s dennými prírastkami pod 1 000 g. Tieto veľmi tristné výsledky sa dosahujú prevažne v technológii voľného kotercového ustajnenia na hlbokej podstielke a tiež v tzv. plochých pristielaných kotercoch. Úplne okrajovo sa býky vykrmujú v celoroštových stajniach, ktoré sú často pozostatkami zo 70. a 80. rokov, novšie potom v boxových stajniach (po roku 1990) a ojedinele na spádovaných ležoviskách.
Každý výkrmca by si mal pred zahájením výkrmu býkov odpovedať na základné otázky: Aké ciele chce vo výkrme dobytka dosiahnuť? Aké metódy, postupy a technológie je nutné zvoliť, aby bola dosiahnutá vysoká efektivita a dobré výsledky v intenzívnom výkrme? Aký je očakávaný efekt a ako je zaistená realizačná koncovka?

Celý článok doc. Ing. OLDŘICHA DOLEŽALA, DrSc., technológa - špecialistu z Prahy - Uhříněves si možno prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 3.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down