14.08.2018 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ošetrenie stromov proti múčnatke jablone

Múčnatka jablone (Podosphaera leucotricha, anamorfa: Oidium farinosum) sa vyskytuje takmer v každom štáte na svete, kde sa pestujú jablone. Ochorenie má typické prejavy, ktoré nie sú zameniteľné s inými chorobami jabloní.

Múčnatka spôsobuje významné hospodárske straty nielen pri citlivých odrodách jabloní, ale taktiež na škôlkarskom materiáli. Okrem jabloní napáda huba v menšom rozsahu aj hrušky (Pyrus communis). Infekcia sa prejavuje už od začiatku vegetačného obdobia.
V infikovaných kvetných a listových pukoch jabloní dokáže patogén prezimovať vo forme mycélia. Z napadnutých pukov v jarnom období vypučia infikované listové, kvetné ružice a letorasty, ktoré sú pokryté bielym múčnatým povlakom. Zároveň sú listy a súkvetia malé a nevyvinuté. Dôvodom je primárna infekcia múčnatkou. Z takto infikovaných častí rastlín sa postupne uvoľňujú spóry - konídie, ktoré spôsobujú na mladých orgánoch sekundárnu infekciu. K vzniku sekundárnej infekcie potrebujú konídie vhodné podmienky prostredia, a to teplotu 20 – 24 °C a vysokú relatívnu vlhkosť vzduchu. Väčšina sekundárnych infekcií vzniká v máji a začiatkom júna. Chladné počasie a dlhotrvajúci dážď, ktorý zmýva konídie z listov, šírenie múčnatky jablone takmer zastaví.

Celá správa Ing. Ivany HORVÁTHOVEJ, ÚKSÚP - OOR je uverejnená v ROĽNÍCKCH NOVINÁCH č. 33.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down