29.10.2018 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Robotické plemenné hodnoty a odporúčania pre chov s automatickým robotickým dojením

V chovateľsky vyspelých štátoch (Holandsko, Nemecko, Dánsko) sa už dlhšie používajú robotické plemenné hodnoty (RPH). V Českej republike od apríla 2015 (AEU CRV, Sasáková, 2018).

Pre výpočet RPH slúžia dáta získané z automatického systému dojenia (AMS). Vďaka týmto hodnotám sa môžu šľachtiť stáda vhodné pre automatické dojacie systémy. Hlavné faktory sú efektivita, interval dojenia a habituácia (návyk).
Pre chovateľa je zásadná otázka, ako jeho kravy využívajú AMS. Hodnota predstavuje nádoj mlieka v kilogramoch za dobu prevádzky AMS v minútach (čas medzi vstupom a výstupom z robota, zahrňujúci ošetrenie pred i po dojení, nasadenie a zloženie ceckových násadcov a samotné dojenie).
Dcéry býkov s vysokou RPH pre efektivitu AMS nadoja viac mlieka za minútu prevádzky robota. Dôležitými podkladmi pri výpočte sú mliečna produkcia a dojiteľnosť, ale tiež čas ošetrenia pred a po dojení. Rýchlosť dojenia by mala byť minimálne 2,4 kg mlieka za minútu.
Príklad: farma s priemernou efektivitou AMS. Celkový využiteľný čas robota je 20 hodín denne. Dcéry býka s hodnotou 108 pre efektivitu AMS nadoja za minútu o 0,18 kg mlieka viac ako dcéry s hodnotou 92, čo je o +216 kg za deň a takmer o 79 000 kg mlieka viac za rok pri jednom robotovi. S priemernou produkciou 30 kg za minútu na kravu a deň môžete dokonca so súčasným robotom podojiť o sedem kráv viac ako pri dcérach s hodnotou 92.

Celý článok prof. Ing. Jana BROUČKA, DrSc., PhD. a Ing. Petra TONGEĽA, CSc. z NPPC - Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 44.

                                                        

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down