21.01.2019 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pleseň sivá na kapuste...

Pleseň sivú na kapuste (synonymum botrytída kapusty - Botrytis cinerea) spôsobuje huba známa pod názvom plesnivka sivá z triedy Ascomycetes. Huba je rozšírená po celom svete, pričom napáda široké spektrum hostiteľských rastlín. V priebehu skladovania dokáže narobiť veľké škody.

Veľa zrážok a vysoká vlhkosť vzduchu predstavujú optimálne podmienky na výskyt ochorenia. Huba napáda najmä neskorú kapustu na poli a priesady vo vlhkých, nedostatočne vetraných skleníkoch. Na báze stonky chorých semenáčikov vznikajú hnedé škvrny. Stonky v tých miestach hnijú a klesajú, v dôsledku čoho padajú na zem a hnijú. Rastliny pokrýva sivý práškovitý povlak. Na kapustových hlávkach v skladoch sa objavujú spočiatku na vonkajších listoch svetlobronzové vodnaté hnilobné škvrny, ktoré takisto pokrýva sivý povlak. Trochu neskôr černejú a napokon hnijú. Postupne dochádza k rozpadu celej hlávky kapusty. Pri semenných porastoch môže huba napadnúť súkvetia a šešule, na ktorých sa objavujú charakteristické hnilobné škvrny so sivým povlakom. Šešule odumierajú.

Huba napáda oslabené rastliny, pričom priestupným miestom sú poškodené miesta rastlín. V priebehu vegetačného obdobia sa huba šíri konídiovými výtrusmi alebo úlomkami podhubia, ktoré prenáša vietor. Uprostred konídiových stopiek alebo v infikovaných pletivách huba vytvára sklerócie. Z nich sa vyvíjajú stopky apotécií, na ktorých sa nachádzajú vreckaté výtrusy. Tieto výtrusy sú len veľmi zriedka príčinou infekcie. V poľných podmienkach prezimujú sklerócie a podhubie na zvyškoch rastlín. V skladových podmienkach dokážu prezimovať aj konídiové výtrusy.

Z ochrany pred výskytom huby je potrebné dôkladne pozbierať a spáliť alebo zakopať pozberové zvyšky. Pôdu v skleníkoch, v ktorých sa pestujú priesady, treba tepelne alebo chemicky dezinfikovať. Odporúča sa semená kapusty pred sejbou moriť a nevysievať ich husto a ani hlboko. V podmienkach skleníkov sa odporúča čo najčastejšie vetrať. Pri skladovaní je potrebné udržiavať teplotu prostredia od 0 do 1 °C a vlhkosť sa má pohybovať v rozpätí od 85 do 90 %. Z chemických prípravkov na ochranu rastlín sú povolené dva prípravky, a to Amistar a Strobik na ošetrovanie počas vegetácie.

Ing. IVANA HORVÁTHOVÁ, UKSUP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down