15.11.2019 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stolbur na viniči, ale aj vo voľnej prírode

Pestovatelia viniča hroznorodého mali aj v tomto roku problémy so živočíšnymi škodcami, hubovými a vírusovými ochoreniami. V našich podmienkach sú už známe aj bakteriálne choroby na viniči, nazývané tiež aj bakteriálne fytoplazmy.

Fytoplazmy sa vyskytujú vo floéme napadnutých rastlín a sú viditeľné iba pomocou mikroskopu. Spoľahlivo určiť výskyt takýchto ochorení vo vašom viniči je možné iba v laboratórnych podmienkach.

Stolbur (Candidatus Phytoplasma solani) sa okrem viniča vyskytuje aj vo voľnej prírode. Jeho hostiteľskými rastlinami sú pupenec roľný, povoja plotná, žihľava dvojdomá, ale napríklad aj levanduľa. Z hospodársky významných plodín napáda druhy patriace do čeľade ľuľkovité (Solanaceae), a to najmä rajčiak jedlý, ľuľok baklažánový, zemiak a papriku ročnú. Z čeľade mrkvovitých (Apiaceae) bol zistený na zeleri voňavom a mrkve obyčajnej.

Jednotlivé odrody viniča hroznorodého sú rozdiely v citlivosti. Z bielych odrôd je najcitlivejšia odroda Chardonnay, z modrých Zweigeltrebe. Najvýznamnejším vektorom prenášajúcim stolbur je žilnatka vírusonosná. Vektor má veľa hostiteľov. K nim patria napríklad ambrózia palinolistá, levanduľa lekárska, šalvia muškátová, pŕhľava dvojdomá, vinič hroznorodý a pupenec roľný. Z vymenovaných hostiteľov žilnatky vírusonosnej vyplýva, že má spolu so stolburom veľa spoločných hostiteľských rastlín. Vektor je rozšírený na celom území Európy. Najväčšia letová aktivita vektora bola pozorovaná približne od polovice júna do polovice augusta. Fytoplazma v prenášačovi nie je infekčná ihneď po nacicaní, ale až po určitej dobe.

Za najvýraznejšie príznaky stolburu na viniči považujeme predčasné intenzívne zmeny vo sfarbení listov, pričom sa na nich tvoria škvrny. Pri bielych odrodách je známe ich žlté sfarbenie, zatiaľ čo pri červených odrodách sa listy sfarbujú na červeno, prípadne až fialovo. Listy zostávajú krehké. Môže dochádzať aj k zvinovaniu listov.
Letorasty a internódiá sú slabšie a kratšie. Kvety a hrozno usychajú, kvetenstvo opadáva, bobule sa scvrkávajú. Nižšia cukornatosť a naopak vyšší obsah kyselín sú typické pre menej infikované bobule. Napadnuté kry vnímavých odrôd v priebehu jarného obdobia zle a neskoro rašia. Príznaky napadnutia sa môžu prejaviť buď na celej rastline, alebo iba na niektorých jej výhonoch či dokonca častiach. Hostitelia vykazujú na konci vegetačného obdobia, teda v druhej polovici septembra, silné príznaky napadnutia.

Z ochranných opatrení je najdôležitejšie sa pri každej výsadbe alebo dosádzaní zamerať na zdravý rastlinný materiál. Okrem toho možno jednoznačne odporučiť zníženie populácie vektorov stolburu, a to najmä žilnatky vírusonosnej. Najčastejšie sú zdrojmi infekcie pupenec roľný a ďatelina lúčna, preto sa v okolí vinohradov odporúča robiť bylinný výsev, ktorý by pozostával z nehostiteľských rastlín stolburu a aj jeho vektorov. Nevyhnutným opatrením v prípade výskytu stolburu na viniči je napadnuté rastliny odstrániť a spáliť!
Chemická ochrana rastlín pred stolburom nie je možná. Na insekticídnu ochranu proti vektorom sú povolené dva prípravky s tou istou účinnou látkou - Steward a Explicit plus. Treba však konštatovať, že chemická ochrana je vzhľadom na prevažný výskyt cikádiek aj mimo viníc, málo účinná a nie je účelné ju využívať.

Ing. IVANA HORVÁTHOVÁ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down