25.02.2020 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rastlinné výťažky - kŕmne aditíva vo výžive zvierat

Zákaz používania antibiotických rastových stimulátorov (AGP) v Európe viedol k využívaniu nových kŕmnych aditív či k pretvoreniu starých pre nové aplikácie. Medzi dôležité segmenty novších doplnkových látok vo výžive zvierat patria rastlinné výťažky.

Do tejto kategórie patria éterické oleje, ako aj nearomatické rastlinné extrakty. Ako kombinované aditíva sa často používajú oba druhy, pretože existujú tvrdenia, že ich spojenie môže mať aditívne alebo synergické účinky.
Sladký gaštan: Testy s komerčným extraktom z gaštanu preukázali zlepšenú výkonnosť kurčiat pri nízkej a strednej dávke, najmä v prvej fáze chovu. Vyššia dávka preukázala negatívne účinky. Taníny z gaštanov vykazovali vysokú inhibičnú aktivitu na Chlostridium perfringens.  Iné taníny z gaštanu, sumachu (sumach pálkový), tary (kolokázia jedlá) a quebracha boli testované na Salmonellu, baktériu zodpovednú za intoxikáciu jedlom. Gallotaníny zo sumachu, tary a ellagitaníny z gaštanov vykazovali inhibičnú aktivitu in vitro. Pri ošípaných spôsobil účinok sladkých gaštanových tanínov po porážke nižšiu oxidáciu mäsa bez toho, aby to ovplyvnilo ich rast či výkonnosť.
Hroznové šupky a semená: Hroznové šupky a semená sú bohatým zdrojom flavonoidov a štúdie preukázali, že pôsobia ako silné antioxidanty, odstraňujú voľné radikály a ukončujú oxidačné reakcie. Pri použití do krmiva hydiny spolu s vitamínom E nemali žiadny vplyv na rýchlosť rastu ani na výkonnosť, ale obsah tokoferolu v pečeni stúpol a po porážke sa znížila oxidácia mäsa. Hroznové polyfenoly môžu predstavovať nový zdroj antioxidantov pre hydinu, znižujú oxidáciu tukov. Polyfenoly hroznového semena podávané kurčatám spôsobili zvýšenú rozmanitosť mikróbov v niekoľkých segmentoch čreva. Okrem toho sa zlepšila morfológia čriev, čo môže viesť k zlepšeniu ich funkcie. Hroznové polyfenoly zvýšili telesnú hmotnosť a rýchlosť rastu pri tepelne stresovaných zvierat a znížili génovú expresiu proteínov tepelného stresu, čo ukazuje na priaznivý dopad polyfenolov pre zvieratá chované v horúcich klimatických podmienkach. Zápal je prirodzená reakcia na mikrobiálne toxíny alebo toxické chemikálie z krmiva v črevách a vytvára vstup pre toxíny a mikroorganizmy, ktoré napádajú vnútorné vrstvy čreva. Polyfenoly môžu pomôcť pri zachovaní integrity tejto štruktúry.

Viac sa dočítate v odbornom Týždenníku Roľnícke noviny č. 9.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down