08.09.2020 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdravie a dobré životné podmienky zvierat

Každoročne si pripomíname Svetový deň hospodárskych zvierat (In Defense of Animals - IDA), ktorý bol vyhlásený 2. októbra 1982.

V roku 1869, dňa 2. októbra sa narodil Mahátma Gándhí, popredný zástanca humánneho, udržateľného hospodárenia a chovu zvierat. Náplňou tohto dňa je zlepšenie podmienok chovu hospodárskych zvierat, zabezpečenie ich potrieb, vrátane vytvárania zodpovedajúceho prostredia a zabezpečenia súladu medzi organizmom a prostredím.

Odvetvie chovu hospodárskych zvierat je dôležité v rozvinutých a aj v rozvojových krajinách. Na našej planéte sa chová viac ako 20 miliárd hospodárskych zvierat. Hospodárske zvieratá tvoria globálne aktívum v hodnote viac ako 1,4 bilióna dolárov a ich počty rýchlo rastú z dôvodu zvýšeného dopytu po živočíšnych výrobkoch. Takmer 1,3 miliardy ľudí je priamo alebo nepriamo zapojených do odvetvia chovu hospodárskych zvierat. Zvieratá sú dôležitým zdrojom živín vo forme mäsa a mlieka. Živočíšne výrobky poskytujú 33 % celkového príjmu bielkovín na celom svete.
V dokumentoch svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa uvádza, že globálna ľudská populácia sa do roku 2050 zvýši zo súčasných 7 miliárd, na viac ako 9 miliárd. Znamená to nárast globálneho dopytu po mlieku, mäse a vajciach, keďže ľudia najmä v rozvojových regiónoch hľadajú spôsoby, ako nakŕmiť svoje rodiny a komunity.
S mnohými ďalšími „ústami“, ktoré potrebujú vysoko kvalitné bielkoviny, sa zvyšuje konkurencia v oblasti prírodných zdrojov. V posledných desaťročiach sa účinnosť živočíšnej výroby výrazne zvýšila vďaka moderným nástrojom, ako je lepšia výživa, očkovanie a vakcinácia, prostredníctvom pokroku v šľachtení a starostlivosti o zvieratá. S viac ako dvoma miliardami ďalších „úst“, ktoré sa majú nakŕmiť do roku 2050, to však nestačí.

Podľa odhadov, celosvetová produkcia mäsa v roku 1999 bola 229 miliónov ton  a mala by sa zvýšiť do roku 2050 na 465 miliónov ton. Podobne sa očakáva zvýšenie výroby mlieka do roku 2050 na 1 043 miliónov ton, oproti 580 miliónom ton produkovaných v roku 1999.

Celý článok Doc. Márie Chrenkovej, PhD. a kol. z NPPC - VÚŽV Nitra je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 37.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down