12.04.2021 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dotieravé a škodlivé parazity, vírusy, hmyz...

Sotva by sa našla mliečna farma, ktorá by nemusela bojovať s parazitmi, hmyzom či hubami spôsobujúcimi plesne v maštali.

Ektoparazity žijú na koži zvierat a spôsobujú svrbenie, nepokoj a stres. Zvieratá sa škrabú, trú o steny a rôzne predmety, čo vedie k vypadávaniu srsti, poraneniam kože a napokon k infekciám. Rozlišujú sa  stacionárne - trvalé parazity, ktoré sa na koži zdržiavajú dlhodobo a dočasné parazity, ktoré žijú na koži hostiteľa iba krátkodobo.
K stacionárnym parazitom patria vši, švoly, roztoče, ktoré spôsobujú silné svrbenie, poškodenie kože a vypadávanie srsti. Vši poškodzujú kožu a pijú krv napadnutých zvierat. Zdržiavajú sa hlavne v prednej časti tela zvierat. Odporúča sa preto zvieratá strihať a kožu poprašovať kamennou múčkou alebo kremelinou; vši hynú udusením.
Roztoče sú pôvodcom nákazlivej kožnej choroby ako napríklad svrab. Prejavuje sa dermatitídou, vypadávaním srsti, svrbením, mokvajúcimi chrastami a napokon znížením hmotnosti a dojivosti. Parazity sú sotva viditeľné, robia si chodbičky vo vrstvách kože a živia sa jej sekrétmi. Vyskytujú sa hlavne v chvostovej oblasti a vo vnútornej časti stehien až po paznechty. Liečia sa antiparazitikami. Proti roztočom je vhodná všestranná sírna masť alebo infúzne roztoky. Masť je možné vyrobiť aj v domácich podmienkach - 10 dielov síry (napr. sírny kvet z lekárne) zamiešať k 100 dielom masti alebo oleja.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 15.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down