04.04.2022 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Webinár: Chovateľský rok v chove oviec

V sérii vzdelávacích webinárov v rámci projektu Mladý začínajúci farmár, ktoré rozbehlo Občianske združenie pri Zväze chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK), pokračovalo 17. marca virtuálne stretnutie na tému: Chovateľský rok v chove oviec.

O svoje dlhoročné skúsenosti sa podelil Ing. Igor Nemčok, predseda predstavenstva ZCHOK, ktorý vedie Roľnícke družstvo HRON Slovenská Ľupča v okrese Banská Bystrica, hospodáriace v horskej výrobnej oblasti. Na družstve polointenzívne s pasením chová dojné ovce francúzskeho mliekového plemena lacaune, ktoré je podľa jeho slov náročnejšie, avšak pri dobrej starostlivosti sa dokáže dostať do malého zisku.

„Vo svete sa chová vyše 1,2 miliardy oviec, z toho sa 80 % nedojí. Na Slovensku je situácia opačná - zo stavu cca 320-tisíc oviec sa dojí 80 % a 20 % predstavujú mäsové plemená. Sme malá krajina čo do počtu chovaných oviec, aj z pohľadu produkcie mlieka. Oficiálne produkujeme 11 miliónov litrov mlieka, ktoré vykúpia mliekarne a zhruba 3 - 4 milióny litrov mlieka sa dovážalo. V tomto roku sa ale nedovezie, i preto nastal „šum“ okolo cien mlieka. Aj preto som rád, že za aktívnej pomoci ZCHOK sa podarilo vybojovať dobrú cenu mlieka, čo je 1,20 eur za liter, ako aj cenu jahniat - v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zhruba o tretinu viac - na úroveň 3,20 eur za kilogram živej hmotnosti,“ konštatoval Igor Nemčok.
Pri ZCHOK pracuje odbytová organizácia OVESKO, s. r. o., ktorá má uzavreté zmluvy s mnohými chovateľmi. Nakupuje jahňatá, ktoré poráža, spracováva a distribuuje bitúnok na Liptove. „V tomto čase ponúka na predaj zhruba 20-tisíc jahniat. Vlani sa v tejto predveľkonočnej dobe predalo okolo 30-tisíc kusov. Som rád, že sa do našich obchodov podarilo umiestniť okolo 12-tisíc jahniat, čo pred 3 - 4 rokmi bolo len niekoľko stoviek. Verím, že tento rok bude mať hladký priebeh, živé jahňatá sa začali vykupovať od 25. marca,“ uviedol Igor Nemčok.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 14.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down