Produkcia bravčového mäsa v Európskej únii (EÚ) podlieha nariadeniu o potravinovom práve (č.178/2002/ES), ktoré poskytuje zastrešujúci návod pre legislatívu v oblasti potravín a krmív v členských štátoch EÚ.
Iba tri krajiny (Španielsko, Nemecko a Francúzsko) sa podieľa viac než polovicou na celkovej produkcii bravčového mäsa v EÚ. Chovy ošípaných sa medzi členskými štátmi veľmi líšia, pokiaľ ide o veľkosť a systémy chovu. Napríklad v Rumunsku existujú ako veľké farmy, vyznačujúce sa intenzívnou produkciou, tak tradičné „dvorové“ chovy. Integrovaná výroba je bežnou praxou v Dánsku a Španielsku, kým v Nemecku zatiaľ nie. Tradičný chov prasiat využívajúci silvopastorálny systém je stále obľúbený v Španielsku. Všeobecne platí, že európske farmy majú vysokú hustotu ošípaných s ľahkým prístupom ku krmivu.
Welfare a udržateľnosť
Moderné systémy chovu ošípaných sú v súčasnej dobe stredobodom verejnej a politickej pozornosti, ktorá sa zameriava na zlepšenie produkcie bezpečného a vysoko kvalitného bravčového mäsa pomocou výrobných systémov šetrných ku klíme, zdrojom a zvieratám. Dôležitými hnacími silami z poslednej doby sú predpisy EÚ pre udržateľné výrobné systémy a vyššie štandardy pre dobré životné podmienky zvierat (napr. stratégia Z farmy na vidličku, Nová zelená dohoda alebo iniciatíva Jedno zdravie). Neoddeliteľnou súčasťou týchto požiadaviek je transparentnosť celého výrobného reťazca podporená vhodnou dokumentáciou pre výrobcov i regulátorov.
Existujú rôzne pohľady na definíciu dobrých životných podmienok zvierat. Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) definujú welfare ako „schopnosť zvieraťa vyrovnať sa so svojim prostredím“. Päť slobôd (sloboda od hladu a smädu, sloboda od nepohodlia, sloboda od bolesti, zranenia a chorôb, sloboda od bolesti a úzkosti, sloboda správať sa normálnym a prirodzeným spôsobom) je definovaných ako predpoklady dobrých životných podmienok zvierat britskou organizáciou Farm Animal Welfare.
Viac sa dočítate v príspevku Ing. JAROSLAVA SMITALA, Ph.D. v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 38.