Pre nezainteresovaného zvonka - romantický pohľad. Pôsobivo nafarbené úle na konci záhrady, drobné včelnice na slovenskej dedine. Do 10 až 20 včelstiev, pokračovanie v tradícii našich otcov a dedov. Duševné pookriatie pre dôchodkový vek, ale i drobný príjem, niekoľko stoviek eur k dôchodku príde vhod...
Starý včelársky rok však nebol prajný, aj včielkam sa ledva ušlo. Celý sever Slovenska med ani nevytáčal. Na regáloch obchodných reťazcov je ale medu dostatok. A dokonca i s označením Slovenský med. Ako je to možné? Doma sa medu urodilo málo a obchod ho ponúka bohato? Ako tieto fakty vplývajú na predaj medu na slovenskom vidieku, na predaj z dvora? Na toto všetko, a ešte čosi viac o dianí v slovenskom včelárstve, sme sa spýtali včelára z povolania - Ing. Tibora Jókaiho zo Želiezoviec.
rn hovorili
Sme v období zimného pokoja včelstiev. Vlani z obvyklých 4-tisíc ton medu, Slovensko vyprodukovalo sotva polovicu. V ostatných piatich rokov sa vyrovnaný štandard objemu produkcie medu, na ktorý sme boli zvyknutí pred 30 rokmi, nepodarilo dosiahnuť ani raz. Nevyžaduje si to zmeny či vylepšenia v technológii včelárenia?
„Ako väčšinu problémov, aj túto situáciu je potrebné posudzovať v širších súvislostiach. Slovenský včelár hľadá príčiny problémov svojich včelstiev v čase niekoľko dní či týždňov dozadu. Avšak korene týchto problémov sú najčastejšie niekoľko týždňov, mesiacov dozadu. Len očakávať, že budúci rok bude lepší, je málo. Obdobia bez znášok neznamenajú len menej medu pre včelára, ale tiež značné riziko pre včelstvá z hľadiska ich odolnosti voči patogénom a ostatným nebezpečným vplyvom. Keď sa včelstvo dostáva na pokraj zásob, začína šetriť a nastolí scenár záchrany. Početnosť včelstva sa znižuje, opotrebené lietavky sa nedostávajú k medu a sú vyháňané na letáč, včelstvo vyjedá plod, ten zostávajúci je kŕmený menej kvalitnou kašičkou, čím sa zvyšuje početnosť krátkovekých včiel. Ak toto všetko unikne pozornosti včelára, alebo skúsenosťami nie je na takéto scenáre pripravený, o niekoľko mesiacov má prázdne úle...
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.