26.02.2024 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Ochrana drevín proti kučeravosti broskýň

Kučeravosť broskýň (Taphrina deformans) môžeme zaradiť k hubovým ochoreniam. Vyskytuje sa v oblastiach pestovania broskýň, marhúľ, nektáriniek, sliviek a mandlí.

V SR zapríčiňuje najväčšie poškodenia v nížinných polohách. Samotné ochorenie postihuje listy, kvety, puky, výhonky a plody. Väčšinu poškodení pozorujeme prioritne na listoch.
Vlhké počasie vytvára pozitívne podmienky na šírenie hubového ochorenia. Progres ochorenia podporujú dlhotrvajúce chladné a daždivé dni na jar s teplotným spektrom okolo 7 – 10 ºC. Dôležitý vplyv majú dažde v období pučania priamo do rozvíjajúcich sa púčikov. Vlhkosť alebo sucho pred pučaním nemá väčší vplyv na výskyt tohto ochorenia. Počas jari sa môže vyskytnúť niekoľko infekčných cyklov, kým sa teplota neustáli nad 25 ºC. Prvé príznaky sa objavujú až po vypučaní listov z infikovaných púčikov. Na mladých listoch sa objavujú žlté až červenkasté oblasti, ktoré postupne hrubnú a list sa tým krúti. Infikované listy predčasne opadnú alebo zostanú prichytené na rastline, kde vädnú a stmavnú. Vytvorí sa biely povlak spór na listoch, ktoré majú potom kučeravý a pľuzgierovitý vzhľad. Deformácie listov znižujú fotosyntetickú aktivitu rastliny. Pri mladých výhonkoch sa môžu vyvinúť zhrubnutia a deformácie. Plody môžu byť ovplyvnené na silne infikovaných rastlinách, kde vidíme nepravidelné lézie a tiež môže nastať ich opadnutie.

Preventívna chemická ochrana sa vykonáva v podstate každoročne. Odporúča sa počkať na dlhšie bezmrazové obdobie. Najúčinnejšou ochranou je správne načasovaný postrek, a to v období nalievania sa púčikov. Ide o krátky čas, ktorý je pre účinnosť rozhodujúci. Potrebné je sledovať túto fenofázu a ošetrovať presne v správnom čase! To spadá do obdobia tesne pred jarným rozpukom púčikov - v podmienkach Slovenska je to zvyčajne od marca do prvej tretiny apríla v chladnejších oblastiach, v tomto roku v najteplejších oblastiach už od poslednej dekády februára.
Využiť môžeme nasledujúce fungicídy: Airone SC, Badge WG, Coprantol Duo (účinné látky hydroxid meďnatý a oxychlorid meďnatý), Alcoban,  Delan 700 WDG, Dynamo (účinná látka dithianon), Merpan 80 WDG (účinná látka captan), Syllit 544 SC (účinná látka dodine), Cuproxat SC (účinná látka tribázický síran meďnatý, aj v malospotrebiteľskom balení - MB) a Champion 50 WG (účinná látka hydroxid meďnatý, aj MB). Choroba má malý ekonomický vplyv na sady iba tam, kde sa vykonávajú ochranné zásahy. Keď sa postrek nevykonáva, môže dôjsť k celkovej strate výnosu v dôsledku rozsiahlej defoliácie s prípadným oslabením stromov, zakrpatením a následným až odumretím rastliny.

Z biologických možností ochrany rastlín sa odporúča hlavne pestovanie odolnejších odrôd. Tiež odstránenie infikovaných listov a výhonkov na jar môže pomôcť znížiť intenzitu tohto hubového ochorenia.

Ing. MAROŠ LUČAJ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down