08.08.2024 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako účinne bojovať s maštaľnými muchami?

Muchy, ktoré pri dojení štípu a znervózňujú, znižujú úžitkovosť kráv. O to dôležitejšie je bojovať proti muchám v dojárni včas a efektívne.

Muchy lezú po koži, dokonca štípu a narušujú tým vážne pohodu zvierat i ľudí. Znižujú hygienu v dojárni, môžu prenášať choroby a viesť k stratám výkonnosti zvierat. Len včasný a systematický boj proti muchám môže dostať tento problém pod kontrolu.
V lete sa stávajú doslova pliagou, hospodárskym zvieratám sťažujú život štípaním a bzučaním. Najmä počas dojenia spôsobujú stres, čo má za následok menej mlieka a zle vydojené vemená. Aby sa kravy obťažujúcemu hmyzu vyhli, vyhýbajú sa zamoreným priestorom v stajni a neradi chodia do dojárne či k dojacom robotom.

Nielen v dojárni

V boji proti muchám sa musí pracovať komplexne. To znamená, že samotný boj v dojárni alebo pri dojacich robotoch nestačí. Aj čakáreň do dojárne alebo vstupná časť k dojacim robotom musia byť bez múch, pretože tadiaľ zvieratá prechádzajú najskôr. Čistota je nevyhnutná - to je jediný spôsob ako možno bojovať proti živnej pôde pre otravných škodcov.
Jedna z farmárok Lisa L. pre stránku agrarheute.com uviedla, že všetky nastlané hlboké boxy v stajni vyčistí každých 14 dní a nakoniec do rohov aplikuje koncentrát proti muchám. Prostriedok drží muchy „na uzde“ a popritom necháva aj dostatok potravy pre lastovičky. Silke A. sa spolieha na insekticídy, ktoré aplikuje do močovkových jám. Nie sú síce celkom lacné, ale efektívne. Dobytok možno ošetriť aj priamo na telo. Nálevy obsahujú účinné látky zo skupiny pyretroidov a pôsobia ako kontaktný insekticíd.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 32.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down