Nastavme politiku tak, aby sme dosiahli ciele

Lukáš Hríbik – konzultant a špecialista na podávanie priamych platieb hovorí o svojich skúsenostiach z kontaktu z poľnohospodármi (od tých najmenších až po veľké investičné skupiny pôsobiace v agrosektore), ktorí sa stretávajú s mnohými problémami pripodávaní žiadostí na podporu poľnohospodárskych činností, ako aj s následnými kontrolami a vyplácaním platieb.

S Lukášom Hríbikom sme sa na niektoré z týchto problémov pozreli bližšie, pričom k viacerým z nich sa ponúkajú aj riešenia, ktoré vychádzajú z praktických skúseností.

Sú informácie, ktoré poľnohospodári potrebujú k správnemu podaniu žiadosti o platby na poľnohospodársku činnosť dostatočné?

V súčasnom období je správne vyplnenie žiadosti veľmi komplikované. Veľké problémy spôsobujú najmä ekoschémy, ktoré boli na začiatku obdobia veľmi nejasné. Na to, aby poľnohospodár mohol vypracovať a podať žiadosť, sú vydané nariadenia, k nim sú vydané usmernenia, farmársky manuál, príručka od PPA, Otázky a odpovede na webe MPRV SR. Ide celkove o niekoľko sto strán textu na rôznych miestach, ktoré si musí poľnohospodár naštudovať. Legislatíva je veľmi komplikovaná a ak človek nie je právnik a nevie ako fungujú referencie na iné právne normy, tak má problém reálne pochopiť všetky tieto detaily. Stretávame aj s tým, že aj ľudia, ktorí by mali tým farmárom pomôcť, často poskytujú nie úplne správne informácie. Je to naozaj náročné a určite sa dá urobiť viac, aby celý proces farmárom zjednodušil.

Čo by podľa vás bolo možné urobiť pre toto zjednodušenie?

Jednou z možností by bolo prepojenie informácií, prípadne databáz, ktoré má PPA k dispozícii. Ako príklad by som uviedol body týkajúce sa aktívneho farmára v jednotnej žiadosti. Keď si otvoríte formulár, máte tam 8 kolóniek, kde je v každej odkaz na nejaký právny predpis, paragraf, písmeno. Bežný farmár nevie, čo to znamená. Stačilo by tam napríklad napísať, že tento bod spĺňa farmár, ktorý je registrovaný ako SHR. Najmenej 30 % žiadateľov by hneď vedelo, čo má odkliknúť. Ešte lepším riešením by bolo, keby systém automaticky vedel, že ak farmár v žiadosti už na začiatku určil svoju právnu formu, už by sa ho formulár vôbec nemusel ďalej pýtať, či spĺňa podmienku aktívneho farmára, lebo systém by už z predchádzajúcej stránky vedel, že ju spĺňa. Keby sme chceli byť ešte komplikovanejší, tak veľa možností na splnenie podmienky aktívneho farmára vyplýva z toho, čo bolo podané v žiadosti v predchádzajúcom roku. Napríklad ak žiadateľ minulý rok čerpal viazané platby na zvieratá.

S akými problémami sa stretávajú vaši klienti pri plnení podmienok priamo na poli?

Pre našich klientov sme pripravili štvorstranový prehľad základných povinností agronóma pre základnú platbu (BISS) a ekoschémy rozdelený podľa kultúry pôdy, aby mali po ruke to najdôležitejšie v čo najkratšej podobe, keďže farmár väčšinou nechce čítať dlhé texty. Napriek tomu sú dve otázky, ktoré sa pravidelne opakujú. Prvá sa týka obhospodarovania biopásov a úhorov. Rozlišujeme štandardný biopás, biopás s neskorším kosením, biopás s úhorom, biopás so zmesou pre opeľovače, štandardný úhor, úhor s porastom a úhor so zmesou pre opeľovače. Každý má iné termíny obhospodarovania. Niektoré je možné kosiť, ale nemôžu sa mulčovať, iné sa môžu mulčovať, ale nemôžu sa kosiť. Sú rôzne termíny, dokedy musia ostať na poli. A pre úhory je ešte iný režim, ak farmár nežiada ekoschémy. Niektorí majú všetky tieto plochy osiate rovnakou plodinou resp. zmesou, ale z dôvodu plnenia rôznych percent a podmienok sú deklarované rôzne. Pre agronómov je potom ťažko pochopiteľné, prečo jeden biopás môžu iba kosiť a susedný iba mulčovať, aj keď je na nich zasiata rovnaká zmes. Tu treba povedať, že je snaha v aktuálnej modifikácii strategického plánu viaceré termíny zjednotiť. Druhá otázka, ktorú dostávam je o medziplodinách. Momentálne existujú v súvislosti s plnením podmienok 4 druhy medziplodiny – medziplodina pre zlepšenie štruktúry pôdy, medziplodina pre účely striedania plodín, medziplodina pre GAEC 8 s koeficientom 0,3 a tento rok aj výnimka medziplodina pre GAEC 8 s koeficientom 1. Každá sa deklaruje inak, má iné termíny vysiatia, iné požiadavky na zloženie porastu, inú dobu zostáva na poli a iným spôsobom sa porast ukončuje (niektoré je možné pokosiť, iné treba zaorať). Okrem toho, keď si otvoríte deklaráciu, uvidíte tam len jeden stĺpec s názvom „medziplodina“ bez upresnenia. Takto sa deklaruje medziplodina pre účely striedania plodín. Viete to zistiť z príručky. Avšak mnohí farmári netušia, že existuje viacero medziplodín a stalo sa nám, že farmári automaticky označili stĺpec medziplodina, aj keď chceli deklarovať iný druh medziplodiny.

VIac sa dočítate v Roľníckych novinách č. 38

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down