14.10.2024 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ochrana špargle pred vrtivkou špargľovou

Vrtivka špargľová (Plioreocepta poeciloptera) je striktne univoltínny druh škodcu, teda v priebehu roka sa vyvinie jedna generácia. Škodlivý organizmus patrí do triedy hmyz, radu dvojkrídlovce (Diptera) a čeľade Tephritidae. Jeho jedinou hostiteľskou rastlinou je špargľa.

Pokladá sa za významný škodlivý organizmus v oblastiach pestovania špargle, hlavne v Európe a USA. Larvy môžu spôsobiť vážne škody na mladých poliach špargle, z ktorých sa ešte nezbierajú výhonky. Oslabujú rastlinu, čo vedie k vysychaniu a zníženiu procesu fotosyntézy. Charakteristické príznaky prítomnosti škodcu sa prejavia na výhonkoch špargle, ktoré sú zdeformované a poprehýbané smerom dole. Vrcholy výhonkov žltnú, hnednú a postupne odumierajú. Rovnako vo vnútri výhonkov môžeme objaviť chodbičky škodcu od vrchnej po koreňovú časť. V jednom výhonku sa môže vyskytnúť aj vyšší počet lariev.
Dospelý jedinec má veľkosť 6 - 8 mm. Jeho hruď je sivá, bruško čiernohnedé a hlava bronzová. Krídla sú priesvitné s tmavým pásikom. Samička kladie belavé elipsovité vajíčka pod šupinky mladých výhonkov. Jedna samička dokáže naklásť 55 - 70 vajíčok. Dospelá žltobiela larva meria 10 mm. Po dorastení sa larvy kuklia asi 5 cm pod povrchom pôdy. Bledohnedé kukly sú nepohyblivé a majú veľkosť 7 - 8 mm. Objavujú sa od polovice leta a dokážu prezimovať v dolných častiach výhonkov alebo v blízkosti povrchu pôdy. Let dospelých jedincov možno pozorovať od začiatku apríla do polovice júla.

V rámci ochranných opatrení sa odporúča likvidovať rastlinné zvyšky s kuklami. Biele kolíky natreté lepom slúžia ako návnady. Samičky škodcu sa na tieto návnady prilepia. Ako návnada sa môžu využiť aj predpestované výhonky špargle, ktoré sa potom zlikvidujú. Treba poznamenať, že prebiehajú štúdie o možnosti využitia obrábania pôdy (mechanické zahrabávanie kukiel) na reguláciu škodcu.
V rámci chemickej ochrany nie sú autorizované žiadne chemické prípravky na ochranu rastlín. Samotná chemická ochrana je pomerne problematická, keďže štádiá škodcu (vajíčka a larvy) sa nachádzajú vo vnútri rastlín.

Ing. MAROŠ LUČAJ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down