24.10.2024 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čelíme výzvam, ktoré si vyžadujú proaktívny prístup a adaptáciu na meniace sa podmienky

Chov ošípaných a produkcia bravčového mäsa predstavujú významný sektor slovenského poľnohospodárstva, ktorý má dlhú tradíciu. V posledných 20 rokoch však odvetvie s klesajúcim stavom ošípaných zápasí s mnohými výzvami, najmä v súvislosti s africkým morom ošípaných a meniacimi sa preferenciami spotrebiteľov.

Hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi chov ošípaných sú cenová dostupnosť krmív, technologické inovácie a dostatok zamestnancov v tomto odvetví. Moderné chovateľské metódy, ako sú automatizované kŕmne systémy a geneticky optimalizované plemená, umožňujú zvyšovať produktivitu a kvalitu bravčového mäsa. Chovatelia však musia čeliť aj rastúcim nákladom na krmivá a energie, čo ovplyvňuje ich ziskovosť.
Spotreba bravčového mäsa na Slovensku sa v súčasnosti pohybuje okolo 39 kg na obyvateľa ročne, čo potvrdzuje stabilnú popularitu tohto typu mäsa. Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo v spolupráci s NPPC - Výskumným ústavom živočíšnej výroby (VÚŽV) otestovalo väčší počet vzoriek bravčového mäsa z okolitých krajín (Belgicko, Nemecko, Španielsko, Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko). Sledované boli nutričné, fyzikálno-technologické, senzorické a ekonomické parametre kvality, množstvo vytečenej šťavy počas uskladnenia a tým aj spojené straty na hmotnosti. Z dosiahnutých výsledkov obstálo najlepšie slovenské mäso, pretože na náš tanier sa dostane v najkratšom čase. Pri kúpe nášho mäsa máme istotu, že kúpime najvýhodnejšie a v najvyššej kvalite.
Avšak s rastúcim záujmom o zdravší životný štýl a alternatívy, ako sú rastlinné proteíny, je potrebné sledovať meniace sa preferencie spotrebiteľov. V najnovšej správe sa uvádza, že čoraz viac obyvateľov Slovenska sa zaujíma o bioprodukty a transparentnosť pôvodu mäsa.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. JÁNA DRAHOVSKÉHO zo Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 43.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down