05.06.2014 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ministerstvo pôdohospodárstva predstaví tri nové systémové opatrenia

Ministerstvo pôdohospodárstva SR je pripravené doplniť mozaiku systémových krokov, ktoré budú určovať ďalšie smerovanie slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Cieľom je dosiahnuť 80-% sebestačnosť v produkcii potravín. Počas tretieho ročníka Celoslovenských dní poľa v Dvoroch nad Žitavou to skonštatoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

"Minulý rok sme využili na prípravu najdôležitejších dokumentov, s ktorými sa budete najbližších päť rokov stretávať," povedal. K najdôležitejším opatreniam patrí nový systém priamych platieb. "Odchádzame od systému podpory na hektár, ideme na systém podpory na komplexného poľnohospodára. Dôraz dávame na platby do živočíšnej výroby a špeciálnej rastlinnej výroby, teda do tých sektorov, kde má dnes Slovensko najväčší deficit vo vlastnej produkcii."
Od nedele 1. júna platí nový zákon o nákupe pôdy. Prednosť dostanú tí, ktorí na pôde robia a chcú na nej pracovať aj v budúcnosti. "Za tento zákon sme zožali veľa kritiky. Chceme dosiahnuť, aby pôdu poľnohospodárom neskupovali špekulanti, ale aby sa na nej vytvárala poľnohospodárska výroba," tvrdí minister. Skonštatoval, že u poľnohospodárov mal veľký úspech pred rokom vyhlásený program Moja pôda, ktorý poskytuje farmárom lacné úvery na nákup pôdy. Z vyčlenených 20 miliónov eur na tento účel už farmári vyčerpali 17 miliónov eur. "Máme päťkrát vyšší počet zrealizovaných zmlúv, ako to bolo od roku 2001 do konca júna minulého roka," skonštatoval Jahnátek s tým, že v prípade záujmu je ministerstvo pripravené vyčlenenú sumu podľa potreby navýšiť.
V najbližších piatich rokoch by mali slovenskí poľnohospodári dostať z Európskej únie cez priame platby 3,1 miliardy eur. Ďalších 1,4 miliardy eur by malo prísť cez projektové a neprojektové podpory, ktoré budú realizované cez program rozvoja vidieka. "Na obnovu fariem by malo ísť viac ako 210 miliónov eur, 200 miliónov eur len z programu rozvoja vidieka predpokladáme na rozvoj potravinárstva, ďalších 100 miliónov predpokladáme na rozvoj hydromelioračných sústav," vyčíslil minister pôdohospodárstva.
V krátkom čase plánuje rezortné ministerstvo predstaviť tri nové základné materiály. Prvým bude nová koncepcia potravinárstva, v ktorej bude rozpracovaných 15 základných potravinárskych odborov. Navrhované finančné krytie uvažuje so štyrmi zdrojmi financovania. Z programu rozvoja vidieka je plánovaných 200 miliónov eur, 70 miliónov eur pôjde cez program inovácie z ministerstva hospodárstva, 20 miliónov cez integrovaný regionálny operačný program. V prípade projektov sa počíta so spolufinancovaním záujemcov o tieto projekty. Ministerstvo pripravuje aj novú koncepciu obnovy hydromelioračnej siete. "Sústava hydromeliorácií bola za posledných 25 rokov zdevastovaná a dnes máme len minimálne úseky, ktoré sa dajú efektívne využiť," povedal Jahnátek. Podľa predpokladov by malo zhruba 70 miliónov eur smerovať na odvodňovacie systémy, 60 až 100 miliónov eur do závlah. Podľa odhadov by sa malo vrátiť na pôvodnú hodnotu desať percent existujúcich systémov, vybudovaných pred rokom 1989.
Tretí pripravovaný materiál z dielne ministerstva pôdohospodárstva by mal vrátiť život na slovenskú dedinu. Určený je mladým budúcim poľnohospodárom a bude riešiť otázku rodinných fariem a mladých farmárov. "Ako prví v Európskej únii sa pokúsime zadefinovať rodinnú farmu. Chceme vyčleniť nielen prostriedky, ale aj pôdu pre začínajúcich poľnohospodárov," povedal Jahnátek. Podľa odhadov by na tento účel malo byť vyčlenených 10 percent pôdy, ktorú vlastní Slovenský pozemkový fond. "Predpokladáme, že mladí farmári sa budú venovať komplexnému poľnohospodárstvu vrátane živočíšnej výroby, nielen hustosiatym obilninám. Cez odvodový daňový systém by sme mohli toto povolanie zatraktívniť pre mladú generáciu," predstavil najbližšie kroky ministerstva Jahnátek.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down