12.06.2014 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spotrebiteľská inflácia sa v máji vymanila zo záporných hodnôt

Spotrebiteľská inflácia sa počas mája 2014 vymanila zo záporných hodnôt. "Medzimesačne vzrástli ceny v úhrne 0,2 %, čo bol mierne rýchlejší rast, než sme očakávali. Toto prekvapenie prišlo z rýchlejšieho návratu rastu cien potravín, než sa zdalo," komentoval oficiálne výsledky májovej inflácie makroekonóm VÚB, a. s., Andrej Arady.

Ceny potravín podľa neho medzimesačne vzrástli o 1 %, čím čiastočne kompenzovali pokles v predošlých troch mesiacoch v kumulovanej miere o 1,4 %. "V medziročnom porovnaní sa tak dynamika ich poklesu zmiernila z negatívnych 0,6 % v apríli na negatívnych 0,5 % v máji," poznamenal. Stabilizácia pracovného trhu a zvýšenie dôvery domácností v ekonomiku sa pretavilo podľa neho do slušného rastu súkromnej spotreby.
Regulované ceny energií podľa Aradyho medzitým opäť medzimesačne zotrvali nezmenené. "Súčasný vývoj inflácie ako celku, ale aj štruktúra inflácie je pre spotrebu domácností skôr podporou. Keďže infláciu brzdia predovšetkým ceny energií a medziročne sú stále nižšie aj ceny potravín, kúpna sila domácností pri tovaroch, ktoré nie sú nevyhnutné ku každodennej spotrebe, stúpa," informoval.
Pokles spotrebiteľských cien sa podľa Michala Kozuba, analytika Home Credit, síce zastavil, ale do rastu ceny ešte neprešli. "V tomto roku Slovensko fakticky ešte nezažilo infláciu. Vo výsledku by to mohlo podporovať spotrebiteľský dopyt, pretože vďaka stabilným cenám a zároveň rastúcim platom rastie aj kúpyschopnosť obyvateľstva. Podporuje to nielen obchod, ale aj celú ekonomiku," konštatoval.
Pre spotrebiteľov je podľa neho rozhodne pozitívne, že ceny potravín klesajú. "Táto situácia spotrebiteľom nahráva, pretože potraviny sú nutným tovarom, ktorý nakupovať musia. Ak ich cena klesá, spotrebiteľom zostáva v peňaženkách viac peňazí," zdôraznil. "Veľmi podobnú situáciu zaznamenávame aj pri bývaní. Táto situácia by mala mať priaznivý dopad na spotrebiteľský dopyt, ktorý by mal rásť s väčšou kúpyschopnosťou. To v dlhšom horizonte bude ale tlačiť na rast cien. Výhľadovo na ďalšie mesiace preto očakávame skôr nižšiu infláciu mierne nad nulou, ktorá začne výraznejšie rásť až ku koncu roka a začiatkom roka 2015," podčiarkol Kozub.
"Očakávame, že medziročný vývoj cien by mal byť na niekoľko mesiacov ukotvený na nule, prípadne hodnotách tesne okolo nuly. K výraznejšiemu rastu cenovej hladiny by podľa našich predpokladov mohlo prísť až pred koncom roka, keď by medziročný rast cien mohol byť okolo 0,5 %. Celoročný odhad predpokladáme na úrovni 0,1 %, čo by bolo historicky najnižšie číslo. Najväčším rizikom tejto prognózy je zámer vlády znižovať cenu plynu, o ktorom však zatiaľ neboli zverejnené žiadne detaily," dodal ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny sa v máji 2014 v porovnaní s májom 2013 v úhrne nezmenili. V máji 2014 sa v porovnaní s aprílom 2014 v úhrne zvýšili o 0,2 %.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down