Koncom minulého roka sme v Roľníckych novinách priniesli informáciu o odbornom seminári, ktorý vzhľadom na Medzinárodný rok rodinných fariem zorganizovalo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany. Bol venovaný tradičným a novým možnostiam pre rodinné farmy, mladých farmárov a rodinným farmám ako šanci pre slovenský vidiek. Cieľom seminára bolo tiež poukázať na perspektívy pestovania vybraných plodín na rodinných farmách a riešiť aj niektoré ďalšie problémy v súvislosti s malými farmármi.
Záujem o pestovanie rozmanitých pšeníc sa zvyšuje a je podmienený najmä zvýšenými možnosťami odbytu na trhu. V súčasnej dobe aj na VŠS – Vígľaš Pstruša je tvorba pšeníc zameraná na odrody s pridanou hodnotou. V roku 2014 bola zaregistrovaná odroda PS Karkulka s purpurovým zrnom, so zvýšeným obsahom antokyánov, ktoré priaznivo pôsobia na zdravotný stav. Ďalšia pšenica registrovaná v roku 2014 PS Lubica je kríženec letnej formy ozimnej pšenice a pšenice špaldovej. „PS Lubica si tak zachováva kvalitu špaldovej pšenice a priaznivé vlastnosti pšenice letnej,“ tvrdí Ing. Ľubomír Rückschloss, autor oboch spomenutých odrôd. Ako dodal, nedávne výskumy zaoberajúce sa sledovaním zloženia zrna netradične sfarbených genotypov pšenice potvrdili zvýšenú prítomnosť biologicky aktívnych látok patriacich do skupiny tzv. antokyánov. Výskum tiež potvrdil, že konzumácia celého zrna purpurovej pšenice pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb, ischemické poruchy, diabetes II. typu, poruchy metabolizmu, rakovinu hrubého čreva, nakoľko okrem vlákniny obsahuje aj vitamíny, minerálne látky a fenolické zložky, ako sú fenolové kyseliny alebo flavonoidy, ku ktorým sa zaraďujú aj antokyány. A práve antokyány dávajú zrnu charakteristické modré, červené alebo purpurové zafarbenie, aké má aj PS Karkulka, ktorá síce dosahovala v Štátnych odrodových skúškach podpriemerné úrody (v kukuričnej a repnej výrobnej oblasti iba 75,6 – 78,6 %na kontrolné odrody a v zemiakovej výrobnej oblasti 87,9 %), ako však Ľ. Rückschloss pripomenul, pri tejto odrode bol dôležitý obsah antokyanínov, ktorý bol v porovnaní s kontrolnou odrodou preukazne vyšší.
Celý článok bude uverejnený v najbližšom vydaní Roľníckych novín.