19.05.2015 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šesť záväzkov k našej planéte

Ľudstvo čelí doteraz najväčšej výzve. Každý deň sa naša planéta zobúdza s novými 200 tisíc ústami, ktoré je treba nasýtiť. Každý večer zaspáva viac ako 870 miliónov ľudí hladných. Potreba produkovať viac potravín je akútnejšia, než kedykoľvek predtým, zdroje poľnohospodárskej pôdy, vody a energetické zdroje sú pod bezprecedentným tlakom.

Takmer sedem miliónov hektárov poľnohospodárskej pôdy sa každoročne stratí kvôli erózii. Veľa ľudí vyrábajúcich potraviny žije v chudobe. Biologická rozmanitosť rýchlo mizne a do roku 2050 môžu žiť štyri miliardy ľudí v krajinách s nedostatkom vody.

Niečo sa musí zmeniť, máme len jednu planétu a využívame jej zdroje o 50 percent rýchlejšie, než je únosné. Naša budúcnosť, budúcnosť každého z nás, záleží na tom, ako sa budú riešiť globálne výzvy.

Spoločnosť Syngenta predstavila v Bruseli svoj Good Growth Plan. Ide o šesť záväzkov, ktoré chce splniť vďaka spolupráci s pestovateľmi, vládami, mimovládnymi organizáciami a ostatnými, ktorí sa na tomto programe podieľajú. Plán dobrého rastu (Good Growth Plan) je záväzkom spoločnosti Syngenta, ktorá si do roku 2020 stanovila šesť konkrétnych cieľov týkajúcich sa zlepšenia efektívnosti využívania zdrojov, obnovy ekosystémov a revitalizácie vidieka (efektívnejšie pestovanie plodín, posilnenie postavenia drobných poľnohospodárov, obnovenie poľnohospodárskej pôdy, pomoc ľuďom žiť v bezpečí, rozvoj biodiverzity a starostlivosť o každého pracovníka).

 

Efektívnejšie pestovanie plodín

 

Cieľom spoločnosti je zvýšiť priemerné výnosy hlavných svetových plodín o 20 percent, bez použitia ďalšej pôdy, vody alebo vstupov. Svet potrebuje v nasledujúcich 50 rokoch pestovať viac potravín, ako sa produkovalo v minulosti, čo má dosiahnuť podľa zástupcov spoločnosti Syngenta vďaka efektívnejšiemu využívaniu zdrojov. Túto úlohu by mohla výrazne sťažiť zmena klímy, preto chce Syngenta pomôcť poľnohospodárom používať obmedzené prírodné zdroje efektívne, aby boli schopní čo najlepšie využívať všetky vstupy. Pôda však nie je jediným limitovaným zdrojom potrebným k výrobe potravín, krmív a palív. Hodnotenie rastlinnej produkcie vo vzťahu k celému súboru vstupov a zdrojov využívaných pri rastlinnej výrobe pomôže nájsť lepšie spôsoby pestovania a umožní zákazníkom, aby farma fungovala podľa zásad udržateľného poľnohospodárstva.

Okrem aplikácie radu technológií a integrovanej stratégie, bude Syngenta spolupracovať s pestovateľmi, ktorí používajú produkty Syngenty každý deň. Zvláštna starostlivosť má byť venovaná drobným poľnohospodárom, ktorí majú najväčší predpoklad k zvýšení produktivity aj životnej úrovne. Dosiahnuť sa to má pomocou vybudovania siete asi 850 referenčných fariem. Všetky údaje so vstupmi a výstupmi sa zbierajú a analyzujú sa nezávislou organizáciou. Model NUCOFFEE® v Brazílii podporuje udržateľnú výrobu kávy, sleduje vstupy a výstupy a naviac prináša až o 50 percent vyššie príjmy pre pestovateľove. „Hlavne pre podmienky strednej Európy spoločnosť vyvíja koncept hybridného ozimného jačmeňa – HYVIDO, ktorý má tiež potenciál dosahovať výnos o 20 percent vyšší ako súčasné šľachtiteľské technológie používané v obilninách,“ dodal Ing. Luboš Koľ, generálny riaditeľ spoločnosti Syngenta pre Českú a Slovenskú republiku.

 

Zachrániť viac poľnohospodárskej pôdy

 

Ďalšou úlohou je zlepšiť úrodnosť desiatich miliónov hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorej hrozí degradácia. Premena neúrodnej pôdy na pôdu úrodnú trvá v prírode stovky rokov. Zlá starostlivosť o pôdu ju vystavuje vetru, dažďu a erózii, takže milióny hektárov pôd nie je úrodných. Každým rokom svet stráca výmeru pôdy, na ktorej by sa mohlo vypestovať 20 miliónov ton obilia a asi 40 percent existujúcej poľnohospodárskej pôdy je už vážne degradovanej. Zvyšovanie povedomia o tejto problematike a podpora riešenia ochrany pôdy je rozhodujúca pre udržateľné poľnohospodárstvo. Syngenta pomáha pestovateľom zvýšiť úrodnosť pôdy a jej trvalú udržateľnosť vďaka obrábaniu pôdy, striedaniu plodín, pestovaniu trvalých porastov, lepšiemu hnojeniu a stratégii na ochranu plodín. Hlavným cieľom je starať sa o pôdu a minimalizovať jej narušenie. Projekty na záchranu pôdy prebiehajú napríklad v Maďarsku, kde sa vyskytujú rekordné zrážky v kombinácii s veľkým suchom a pestovatelia musia hľadať spôsoby, ako pôdu chrániť. Systém CONTIVO® im vďaka optimálnemu spracovaniu pôdy a použitej technike pomáha nechať aspoň 30 percent z vlaňajších zvyškov

plodín na povrchu pôdy, čo prispieva k ochrane zdravia pôdy pri zachovaní vysokých výnosov.

 

Rozkvet biodiverzity

 

Tretím záväzkom spoločnosti Syngenta je zvýšiť biologickú rozmanitosť na piatich  miliónoch hektárov poľnohospodárskej pôdy, hlavne v oblastiach, ako sú hranice polí a ochranné pásma. Syngenta má asi 50 projektov vo viac ako 20 krajinách. V roku 2014 tieto programy ovplyvnili takmer 700 000 ha poľnohospodárskej krajiny.

Príkladom je Stream Restoration Project Prince Edward Island v Kanade (oblasť, kde sa pestuje najviac zemiakov a je zaujímavá svojimi červenými piesčitými pôdami), ktorý má znížiť eróziu pôdy výsadbou pásov vegetácie pozdĺž polí a vodných ciest. Projekt pomáha poľnohospodárov pri zavádzaní postupov, ktoré podporujú biologickú rozmanitosť a trvalú udržateľnosť pôdy. Program bol zahájený v roku 2012, vysadilo sa vďaka nemu viac ako 21 000 stromov a krov a obnovilo viac ako 40 kilometrov vodných tokov. Ďalším príkladom je projekt „Pastva pre včely“, v rámci ktorého spoločnosť vyvíja kvitnúce zmesi, ktoré pomáhajú opeľovačom v poľnohospodárskej krajine.

 

Pomoc drobným poľnohospodárom

 

Drobní pestovatelia sú rozhodujúci pre zaistenie svetovej potravinovej bezpečnosti, a aj napriek tomu často čelia nízkym výnosom a vysokým finančným rizikám. Štvrtým záväzkom spoločnosti Syngenta je umožniť viac ako 20 miliónom drobných poľnohospodárov zvýšiť produktivitu o 50 percent. S podporou Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (United States Agency for International Development, USAID) získajú pestovatelia prostriedky a know-how na zvýšenie produktivity a príjmov pri zachovaní dlhodobého potenciálu ich krajiny.

Projekt FRIJOLNICA ™ bol založený v Nikarague a ukazuje drobným poľnohospodárom, ako zvýšiť výnosy prostredníctvom lepších poľnohospodárskych postupov, aké používať prípravky na ochranu rastlín a ako lepšie hospodáriť s vodou a pôdou. Program pomáha pestovateľom aj získať prístup k úverovým službám, ktoré sú rozhodujúce pre financovanie ich podnikania. Veľa pestovateľov angažovaných v tomto programe už zdvojnásobilo svoje výnosy, čo viacerých z nich vyviedlo z chudoby.

 

Bezpečné používanie prípravkov

 

Na akcii tiež zaznelo, že Syngenta zdieľa zodpovednosť za zlepšenie bezpečnosti a ochrany zdravia v poľnohospodárstve. To platí hlavne pre drobných poľnohospodárov v rozvojových krajinách, kde často chýba prístup k poradenstvu o efektívnom, zodpovednom a bezpečnom používaní prípravkov na ochranu plodín. Poľnohospodárstvo je druhým najväčším svetovým zdrojom pracovných miest, často ide o ťažkú prácu v náročných podmienkach počas dlhej doby. Predposledným záväzkom spoločnosti Syngenta je vzdelať 20 miliónov poľnohospodárskych pracovníkov o bezpečnosti práce, hlavne v rozvojových krajinách. Tréningové programy majú zvýšiť povedomie o rizikách a spôsoboch, ako im zabrániť.

 

Starostlivosť o každého pracovníka

 

Posledným, šiestym záväzkom spoločnosti Syngenta je usilovať sa o spravodlivé pracovné podmienky pre každého pracovníka v rámci celej siete dodávateľského reťazca. Dodávateľský reťazec musí spĺňať najvyššie etické štandardy, hlavne v rozvojových krajinách (zákaz práce detí) a ponúkať pracovníkom spravodlivé a atraktívne pracovné podmienky, ktoré naviac pomôžu zastaviť populačný presun do miest, čo v súčasnej dobe ohrozuje snahy o zvýšenie produkcie.

Jana Pančíková

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down