Slovenská národná strana (SNS) spolupracuje s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na tom, aby kvalitné slovenské potraviny boli na pultoch v predajniach po celom Slovensku.
Podľa rezortu pôdohospodárstva takmer 60 percent spotrebiteľov považuje slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné. Podľa SNS slovenský spotrebiteľ uvíta, že sa pri nákupe nemusí rozhodovať len medzi dovezenými výrobkami. Danko uviedol, že slovenskí výrobcovia dodávajú potraviny už priamo vo svojich regiónoch na pulty obchodov. "Reťazec pre nich pripravil priestor v predajni. Spolupráca s predajcami umožní malým a stredným podnikateľom väčší odbyt, zvýšenie zamestnanosti v jednotlivých regiónoch, ako aj podporí rozvoj vidieka," doplnil.
Pôvod a zloženie potravín majú veľký vplyv na kvalitu. Podľa SNS by potravina nemala precestovať stovky až tisíce kilometrov, kým sa dostane na náš stôl. "Čím preprava a skladovanie trvá dlhšie, tým sa znižuje ich čerstvosť a kvalita," uvádza SNS. Danko podľa prieskumu agrorezortu konštatuje, že mnoho naoko "čerstvých" pekárenských výrobkov sú v skutočnosti rozmrazené dopekané polotovary. "Nekupujme zbytočne pekárske výrobky, ktoré skončia napokon v našich domácnostiach v koši. Dnes už pekári pečú chlieb sedem dní v týždni, dokonca aj dvakrát denne a preto môžeme konzumovať každý deň čerstvý chlieb a pečivo bez použitia predpečenia. Stačí zájsť len do najbližšieho obchodu a kúpiť si tradičné výrobky, ktoré sú ponúkané spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín od výroby," uzavrel Danko.
(TASR)