Amoniak patrí medzi látky znečisťujúce životné prostredie. Podieľa sa na okysľovaní pôd, tvorbe kyslých dažďov, eutrofizácii povrchových vôd, dusičňanovej kontaminácii podzemných vôd a je aj nepriamym činiteľom klimatickej zmeny ako doplnkový zdroj N2O (oxidu dusného) po jeho depozícii a nitrifikácii a jeho schopnosťou znižovať kapacitu pôdy absorbovať CH4.
Negatívne pôsobí tiež na zdravie zvierat, dráždiac sliznice očí, nosa i hrdla. V ustajňovacom prostredí sa vyskytuje v subtoxických koncentráciách, ale vzhľadom na kumuláciu v organizme vykazuje metatoxický účinok, ktorý sa prejavuje znížením miestnej i celkovej imunity a vedie najmä k vzniku respiračných infekčných chorôb. Jeho účinkami sú postihnutí aj zamestnanci, často trpiaci chronickými respiračnými ochoreniami.
Vznik amoniaku začína už v ustajňovacom prostredí, kde dochádza k zmiešaniu moču s výkalmi zvierat, a tým k enzymatickému rozkladu močoviny na amoniak (NH3) a CO2 (oxid uhličitý). Tento proces je sprostredkovaný enzýmom ureáza, ktorý produkujú mikroorganizmy nachádzajúce sa vo výkaloch zvierat. Ustajňovacie prostredie poskytuje ideálne podmienky na jeho vznik, a to svojou teplotou, vlhkosťou, prístupom vzduchu i veľkoplošným rozložením exkrementov. K ďalšiemu uvoľňovaniu amoniaku dochádza v priebehu jeho skladovania a následne počas aplikácie na poľnohospodársku pôdu.
Vzhľadom na dôležitosť znižovania emisií amoniaku, s cieľom dodržať stanovený pokles emisií amoniaku o 30 % v roku 2030 v porovnaní s rokom 2005, je potrebné uplatniť v chovoch ošípaných tie nízkoemisné techniky (NET), ktoré ho budú znižovať dostatočne účinne, ale za prijateľnej technickej a ekonomickej náročnosti (BAT techniky). Jednou z takých techník je aj použitie prídavku syntetických aminokyselín (AMK) do kompletných kŕmnych zmesí, resp. premixov ošípaných. Ide o limitujúce (esenciálne) AMK, ktoré si ošípané nevedia sami vytvoriť. V prípade ošípaných sú najdôležitejšími limitujúcimi AMK lyzín, metionín, treonín a tryptofán. Ich účinnosť na znižovaní emisií amoniaku dosahuje 30 až 55 %.
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 50.