04.07.2016 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aká je situácia na trhu s hydinovým mäsom?

Situácia na trhu s hydinovým mäsom stále nie je dobrá. Podiel slovenských producentov v obchodnej sieti, ale aj v stravovacích zariadeniach nezodpovedá možnostiam chovateľov a spracovateľov hydiny. Stále je veľa hydiny z dovozu.

V sektore chovu hydiny bola po rokoch poklesu výroby v rokoch 2013 - 2015 zaznamenaná stabilizácia výroby s miernym nárastom. V roku 2015 chovatelia hydiny na Slovensku vyprodukovali 95 295 ton živej jatočnej hydiny, čo predstavuje nárast oproti roku 2014 o 4,2 % - o 3 869 ton, z toho bolo 88 433 ton kurčiat (nárast o 5,4 % - o 4 526 ton), 5 499 ton sliepok (pokles o 8,9 % - o 536 ton), 1 220 ton moriek (pokles o 8,3 % - o 111 ton), 71 ton kačíc (pokles o 11,3 % - o 9 ton) a 72 ton husí (pokles o 1,4 % - o 1 tonu). Napriek nárastu produkcie živej jatočnej hydiny v rokoch 2013 - 2015 je dnešný stav stále hlboko pod úrovňou výroby v roku 2005.

V porovnaní s rokom 2005 je však dnešná produkcia živej jatočnej hydiny iba na úrovni 78,9 % produkcie roku 2005. U moriek a kačíc nastal výrazný pokles chovov po roku 2000. V roku 2015 sme vyprodukovali iba 21,3 % objemu výroby živých jatočných moriek a 9,6 % objemu výroby živých jatočných kačíc oproti roku 2000.

Viac v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 26.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down