13.03.2018 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako možno zistiť oplodnenosť vajec hydiny?

Reprodukcia hydiny rozhoduje o efektívnosti výroby hydinových produktov - konzumných vajec a mäsa hydiny. Táto je viazaná na jej významnú vlastnosť - plodnosť, ktorá pri samcoch predstavuje produkciu početného, životaschopného a oplodnenia schopného semena; pri samiciach produkciu vajíčok a pri oboch pohlaviach početnosť oplodnených násadových vajec.

Reprodukcia v plemenných kŕdľoch sa zabezpečuje spoločným chovom oboch pohlaví v určitom pomere (počet nosníc na jedného plemenníka) pri prirodzenom párení alebo umelom insemináciou, t. j. odberom a ošetrením semena samcov a osemeňovaním - insemináciou samíc zriedeným semenom.
Kvalitu semena po odbere sa posudzuje v laboratóriách; upravuje sa, uchováva (konzervuje) alebo sa čerstvé používa na insemináciu. Oplodnenosť vajíčok môžeme zistiť po znesení vajca, pretože počas tvorby vajca dochádza k ďalšiemu vývoju zárodku, ktorý má zložitý priebeh.
K oplodneniu vajíčka dochádza v nálevke vajcovodu. Vajíčko môže byť oplodnené už po 2 až 3 hodinách po spárení. Vplyvom telesnej teploty hneď po oplodnení dochádza k ryhovaniu vajíčka a ešte v lieviku vajcovodu prebehne delenie buniek. Ďalším postupujúcim delením sa zárodočný terčík stane mnohovrstevným útvarom a prechádza vývojovým štádiom moruly a blastuly. Pod mnohovrstevným terčíkom je štrbinová dutina blastocel, ktorého dno tvorí žĺtok. V čase znesenia vajca je už vytvorený vnútorný a vonkajší zárodočný list (ektoderm a endoderm) a vývoj zárodku je ukončený v štádiu gastruly. Po znesení vajca sa ochladí z teploty 40 - 42 °C (teplota nosnice) na 18 - 24 °C (teplota v hale), vývoj zárodku sa zastaví a prechádza do tzv. latentného štádia, kedy sa životné pochody znižujú na minimum. Pretože najrozšírenejším druhom chovanej hydiny je kura domáca, preto je najvhodnejšie popísať vývoj zárodku pri kurčati.

Celý článok prof. Ing. Martina Halaja, CSc. je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 11.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down