27.06.2017 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako možno zmierniť tepelný stres u dojníc?

Tepelný stres spôsobený vysokými teplotami prostredia je významný faktor, ktorý ovplyvňuje pohodu zvierat, zdravotný stav, reprodukciu, úžitkovosť a ekonomiku chovu hovädzieho dobytka.

Teplo kravy obťažuje a znášajú ho relatívne ťažko. Dlhotrvajúce periódy tepla spôsobujú v mnohých maštaliach straty na výkonoch, znižujú obsah mliečnych zložiek, plodnosť, ktorá má ešte aj neskôr po niekoľkých týždňoch a mesiacoch následky a dochádza i k ďalším dôsledkom problémom. Stres z tepla môže v extrémnych prípadoch viesť až k smrti.
Hovädzí dobytok patrí k zvieratám s veľmi dobrými termoregulačnými schopnosťami, napriek tomu nie je schopný zachovávať striktnú homeotermiu. Skutočnosťou je, že dobytku vzhľadom na jeho arktický fylogenetický pôvod, lepšie vyhovuje pobyt v prostredí s nízkymi teplotami. V prípade pôsobenia veľmi citeľného tepelného stresu u dobytka môže telesná teplota kolísať až o 3 °C. Príčiny tohto javu treba hľadať najmä v disproporcii produkcie a výdaja tepla v organizme.
Dobytok produkuje veľké množstvo tepla najmä z mikrobiálnej činnosti predžalúdkov a musí sa tepla zbaviť preto, aby organizmus zostal v tepelnej rovnováhe a nedošlo v extrémnych prípadoch k úhynom zvierat na prehriatie. V dôsledku relatívne malého povrchu tela kravy (6 metrov štvorcových) sa dobytok zbavuje nadbytočného tepla s veľkými problémami. V chladnejších podmienkach chovateľského prostredia je situácia lepšia, pretože v tomto prípade pôsobí tzv. väčší tepelný spád medzi organizmom a okolitým prostredím. To uľahčuje výdaj tepla z tela.
Zóna tepelnej neutrality u kravy s dojivosťou 40 litrov mlieka je od - 6 °C až do 20 °C. V rozmedzí týchto teplôt nemusí aktivovať obrannú reakciu na tepelný stres. Pri aktivovaní obranných mechanizmov dokáže tolerovať teploty od - 30 °C do 26 °C.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 26.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down