Rozprávanie o syroch je „beh na dlhé trate“ a dá sa o nich rozprávať, podobne ako o víne. Syrom sa treba priučiť, spoznávať ich, vedieť vychutnať ich prednosti a vedieť ich aj správne vyberať a ošetrovať.
Tento raz budem písať o dobrých syroch z kravského, ovčieho i kozieho mlieka a o správnej manipulácii s nimi. Mnohí naši spotrebitelia boli zvyknutí najmä na čerstvé, mäkké, nevyzreté syry. Je potešiteľné, že postupne si naši konzumenti zvykajú aj na pestrejší sortiment syrov, a to aj na dobre vyzreté. Práve takéto syry sú podstatne lepšie stráviteľné a výživné.
V obchodoch nemáme možnosť dotýkať sa syrov, nieto ešte ich aj privoňať alebo ochutnať. To však nie je podstatné pre tie druhy syrov, ktoré plánujeme použiť na obložené chlebíky alebo na postrúhanie do jedál či na varenie. Ak si však chceme syry naozaj vychutnať, potom je lepšie navštíviť špecializované syrárske obchody a tam si už skutočne labužnícky vychutnať všetky prednosti syrov a potom ich aj v domácnosti alebo na spoločenskom podujatí správne využiť.
Viac sa dočítate v príspevku odborníka Ing. Karola Heriana, CSc. – v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.